Shumica e njerëzve që preken nga kanceri i zorrës së trashë e vërejnë këtë simptomë

Shumica e njerëzve që preken nga kanceri i zorrës së trashë e vërejnë këtë simptomë

Duke i kushtuar vëmendje tretjes tuaj dhe duke folur me mjekun tuaj për këtë, mund t’ju shpëtojë fjalë për fjalë jetën. Është e rëndësishme që mjeku juaj të dijë nëse vëreni gjak në jashtëqitje ose ndonjë gjë tjetër të pazakontë, pasi mund të tregojë një sërë gjendjesh dhe sëmundjesh.

Jagdish Khubchandani, një profesor i shëndetit publik në Universitetin e New Mexico, tha se kanceri i zorrës së trashë është ndër pesë llojet më të zakonshme të kancerit në popullatën e rritur të SHBA.

“Si burrat ashtu edhe gratë kanë afërsisht 5 për qind rrezik për të zhvilluar këtë lloj kanceri gjatë jetës së tyre. Fatkeqësisht, shumë njerëz shpesh mësojnë për diagnozën vetëm kur sëmundja ka avancuar dhe ka filluar të përhapet. Në disa, ai zbulohet herët në formën e rritjeve para-kanceroze ose polipeve, të cilat mund të hiqen dhe trajtohen më lehtë sesa kanceri që tashmë është avancuar dhe ka filluar të përhapet”, tha Khubchandani.

Mjeku gjithashtu thekson se problemi me simptomat e kancerit të zorrës së trashë është se njerëzit shpesh nuk kanë fare simptoma, pavarësisht sëmundjes.

“Ose njerëzit mund të kenë simptoma vetëm kur kanceri është përhapur me shpejtësi ose simptomat nuk janë specifike për kancerin e zorrës së trashë, ose ata mund të ngrenë alarmin pa pasur fare kancerin e zorrës së trashë”, tha Khubchandani.

Çfarë duhet të dini për kancerin e zorrës së trashë?

Stephanie Pannell, një kirurge kolorektal në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Toledos dhe asistent profesor i kirurgjisë në Kolegjin UToledo të Mjekësisë dhe Shkencave të Jetës në Toledo, Ohio, thotë se kanceri i zorrës së trashë është lloji i katërt më i zakonshëm i kancerit në SHBA dhe një nga Shkaqet kryesore të vdekjes nga kanceri.

“Shpesh njerëzit nuk kanë asnjë simptomë derisa sëmundja të avancohet. Megjithatë, me kontrolle të rregullta dhe diagnozë të hershme, kanceri i zorrës së trashë mund të jetë shumë i shërueshëm”, tha ajo.

Kanceri i zorrës së trashë është njësoj i zakonshëm te burrat dhe gratë. si dhe se mund të zhvillohet pa asnjë simptomë derisa sëmundja të arrijë një fazë të vonë. Vlerësohet se 1 në 25 njerëz do të zhvillojnë kancer të zorrës së trashë gjatë jetës së tyre dhe është shkaku i më shumë se 50.000 vdekjeve në vit në Shtetet e Bashkuara.

Shenjat e kancerit të zorrës së trashë për t’u kujdesur

Kanceri i zorrës së trashë shpesh nuk ka ndonjë shenjë të hershme, por kur shfaqet, zakonisht është një ndryshim në zakonet e zorrëve (të tilla si vështirësi/sforcim i ri në lëvizjet e zorrëve ose jashtëqitje shumë më pak të shpeshta se më parë), gjak në jashtëqitje, ose humbje peshe e pashpjegueshme.

Nëse një pacient zhvillon këto ose simptoma të tjera varet kryesisht nga vendi ku ndodhet kanceri; për shembull, nëse është në fillim të zorrës së trashë, në rektum ose diku në mes.

Duhet theksuar se këto shenja jo gjithmonë tregojnë praninë e kancerit, por duhet të shërbejnë si një paralajmërim që sinjalizon nevojën për vlerësim të mëtejshëm.

Anemia

Kanceri i zorrës së trashë është gërryes dhe mund të shkaktojë humbje shumë të ngadaltë të gjakut që mund të mos jetë e dukshme në jashtëqitjen tuaj. Shumica dërrmuese e këtyre pacientëve do të kenë hemoglobinë të ulët të njohur edhe si anemi. Fatkeqësisht, si me shenjat e tjera, kjo është një simptomë e mëvonshme sepse nuk ka shenja të hershme. Çdo pacient anemik duhet të bëjë një kolonoskopi.

Ndryshime në pamjen e karriges

Tumoret e mëdha që bllokojnë zorrën e trashë mund të shkaktojnë jashtëqitje të lirshme.

Jashtëqitje të errëta, të ftohta ose gjak i kuq i ndezur në jashtëqitje

Ndërsa kanceri i zorrës së trashë mund të shkaktojë gjakderdhje që nuk është e dukshme, ai gjithashtu mund të rezultojë në jashtëqitje që është e errët dhe e errët ose mund të shihet si gjak i kuq i ndezur në jashtëqitje.


Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë gjak në jashtëqitje, por mund të jetë gjithashtu një simptomë e hershme e kancerit të zorrës së trashë.

Sa herë që keni gjakderdhje rektale, duhet të lini një takim për ta diskutuar me mjekun tuaj.

Çrregullime të tretjes

Lëvizja e zorrëve është ndalesa e fundit që bën ushqimi juaj ndërsa kalon nëpër traktin tretës. Nganjëherë quhet jashtëqitje ose feçe, është ajo që mbetet nga ushqimi dhe pijet pasi trupi juaj ka thithur lëndë ushqyese të rëndësishme.

Çfarë dhe si hani ndikon në sistemin tuaj të tretjes dhe ndonjëherë tretja juaj mund të ndryshojë vetëm për shkak të ndryshimeve dietike. Në rastin e dytë, ndryshimet në tretje nënkuptojnë diçka më serioze.

Çfarë është “normale” varet nga çdo individ – por ka disa shenja që impër të treguar se diçka nuk është në rregull, si ndryshimi i ngjyrës, frekuencës, konsistencës, shkruan Eat This.

“Ndryshimet në tretje, zakonet, shpeshtësinë ose përmbajtjen e lëvizjeve të zorrëve janë një simptomë e zakonshme e kancerit të zorrës së trashë, sepse zorra e trashë është e lidhur me zorrët. Simptomat mund të shfaqen si kapsllëk, diarre ose ndryshim në vëllimin e jashtëqitjes. Disa njerëz mund të përjetojnë gjithashtu sforcim ose një dëshirë për të pasur një lëvizje të zorrëve ose jashtëqitje që nuk lehtësohet vetëm me një lëvizje të zorrëve ose jashtëqitje. Gjithashtu, këto simptoma duhet të zgjasin më shumë se vetëm disa ditë për të shmangur konfuzionin me problemet e zakonshme të zorrëve p.sh. gazra, kapsllëk të herëpashershëm, dispepsi etj.

Gjakderdhje

“Në varësi të fazës së kancerit, gjakderdhja në jashtëqitje mund të jetë gjithashtu një shenjë paralajmëruese e hershme. Kjo mund të shfaqet si gjakderdhje rektale ose gjak i përzier me jashtëqitje duke e bërë atë më të errët (p.sh. e zezë ose kafe). Kjo ndodh sepse kanceri kolorektal mund të përhapet përmes zorrëve të poshtme duke shkaktuar lezione që shkaktojnë gjakderdhje dhe përzierjen e gjakut në jashtëqitje. Një gjakderdhje e tillë shpesh konsiderohet si shkaku kryesor i anemisë tek individët ose dobësisë kur përfshihet zorra e trashë”, tha  Khubchandani.

Dhimbje

Jashtëqitja duhet të jetë e butë. Jashtëqitja e fortë dhe e thatë mund të jetë shenjë e kapsllëkut. Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj nëse kapsllëku zgjat më shumë se dy javë. Gjithashtu, nëse keni marramendje, të vjella, dhimbje barku dhe nuk keni mundur të largoni gazrat ose jashtëqitjet, kjo mund të nënkuptojë se ka një pengesë (bllokim). Ju duhet të njoftoni mjekun tuaj ose të shkoni në dhomën tuaj të urgjencës lokale, thotë Klinika e Cleveland.

Simptoma sistemike dhe jo specifike

“Shumë simptoma të zakonshme, si dobësia dhe lodhja dhe humbja e peshës pa u përpjekur për të humbur peshë, janë tregues të llojeve të ndryshme të kancerit. Simptoma të tjera mund të varen nga sa është përhapur kanceri (p.sh. vështirësi në frymëmarrje për shkak të përhapjes në mushkëri), marramendje, verdhëz dhe të vjella (p.sh. nëse kanceri është përhapur në mëlçi), ose vështirësi njohëse, konfuzion, dhimbje koke, shikim ose probleme të të folurit dhe konvulsione (p.sh. kur kanceri përhapet në tru ose në palcën kurrizore).

Faktorët e rrezikut

Faktorët kryesorë të rrezikut për kancerin e zorrës së trashë janë historia familjare e sëmundjes dhe mosha e vjetër. Megjithatë, rreth 75% e njerëzve nuk kanë faktorë rreziku. Kjo është arsyeja pse ekzaminimi i rregullt është kaq i rëndësishëm, edhe për njerëzit që nuk kanë faktorë të njohur që i vënë ata në rrezik më të madh.

Kanceri i zorrës së trashë mund të kurohet me sukses

Kanceri i zorrës së trashë është i shërueshëm kur diagnostikohet në një fazë të hershme.

Në fakt, mund të hiqet plotësisht vetëm me një kolonoskopi, pa pasur nevojë për kimioterapi, rrezatim apo kirurgji, nëse zbulohet mjaft herët. Kur diagnostikohet në një fazë të vonë, mund të trajtohet ende, por jo gjithmonë është i shërueshëm.

Sa më herët të zbuloni kancerin, aq më e lartë është shkalla e mbijetesës. Shoqata Amerikane e Kancerit raporton një shkallë të mbijetesës pesëvjeçare prej 91% nëse kanceri lokalizohet.

Nëse është përhapur vetëm në nyjat limfatike, shkalla e mbijetesës pesëvjeçare është 72%. Nëse kanceri është përhapur në organe të tjera, shkalla mesatare e mbijetesës pesëvjeçare bie në 14%. Krahasuar me shumë lloje të tjera të kancerit, kanceri i zorrës së trashë është shumë i trajtueshëm dhe madje i parandalueshëm nëse ndiqen udhëzimet e shqyrtimit.

Lexo edhe

Video