Shumë e përdorin këtë vaj dhe nuk e dinë se sa e shkatërron shëndetin

Shumë e përdorin këtë vaj dhe nuk e dinë se sa e shkatërron shëndetin

Edhe pse përbërësi i saktë që shkakton këto ndryshime nuk është zbuluar ende, shkencëtarët rekomandojnë të zvogëloni sasinë e tij në dietë

Vaji i sojës është një përbërës i zakonshëm në ushqimet e përpunuara dhe përbën gjysmën e të gjithë vajrave vegjetale që prodhohen në botë, por ai paraqet një rrezik për shëndetin, thonë shkencëtarët.

Konkretisht, në Universitetin e Kalifornisë, Riverside, u krye një studim te minjtë, me një grup që merrte ushqime të pasura me vaj soje, një tjetër një soje pa linoleik pa acid dhe një të tretë vaj kokosi, transmeton KosovaPress.


Rezultatet treguan se vaji i sojës shkakton diabet dhe mbipesha. Përveç kësaj, mund të çojë në ndryshime gjenetike në tru që shkaktojnë çrregullime neurologjike si ankthi dhe autizmi, sëmundja e Alzheimerit dhe depresioni.

Ajo modifikoi shprehjen e njëqind gjeneve të ndryshme në rajonin e hipotalamusit, çoi në inflamacione të ndryshme dhe ndikoi negativisht në metabolizmin. Të dy llojet e vajit të sojës kishin efekte të ngjashme, ndërsa vaji i arrës së arrës së kokosit nuk i kishte ato.

Gjenet e ndryshuara përfshijnë ato që lidhen me skizofreninë, depresionin dhe sëmundjen e Alzheimerit. Gjeni përgjegjës për sekretimin e hormonit oksitocinë, i cili promovon afrimin me të tjerët dhe një ndjenjë euforie, ka pësuar pasojat më të mëdha. Ndryshimet në funksionin e këtij gjeni shoqërohen me depresion dhe autizëm.

Lexo edhe

Video