Shqiponjat nga Spanja u lëshuan në natyrë për të shpëtuar speciet

Shqiponjat nga Spanja u lëshuan në natyrë për të shpëtuar speciet

Pesëmbëdhjetë shqiponja me koka të bardha, të blera nga Spanja, u lëshuan në natyrë në Qipro për të ringjallur popullatën e ishullit të këtyre shpezëve, e cila ra në vetëm dhjetë ekzemplarë për shkak të helmimit me qëllim të keq, thanë sot ekspertët e ruajtjes së natyrës në Nikozia.

Sipas organizatës LIFE with Vultures CY, shqiponjat me koka të bardha janë sjellë nga Spanja rreth një vit më parë, por janë mbajtur në kafaze të posaçme për t’iu përshtatur kushteve lokale përpara se të liroheshin.

Transmetuesit GPS janë të lidhur për të monitoruar lëvizjet dhe shëndetin e tyre.


Konservatorët thonë se rikthimi i popullatës së shqiponjave me kokë të bardhë në Qipro në shkallën e mëparshme mbetet një qëllim afatgjatë dhe se sfida më urgjente është heqja e karremave helmues në natyrë si kërcënimi më i madh për këtë specie shpendësh.

Një studim i kohëve të fundit parashikon se shqiponja me kokë të bardhë do të zhduket nga Qipro brenda 15 vjetësh nëse helmimi i shpezëve nuk ndalet dhe nuk futen të reja nga jashtë.

Nga Spanja, ku jeton midis 90 dhe 95 për qind e të gjithë popullsisë evropiane të këtyre shpezëve, 15 shqiponja të tjera do të sillen dhe do të lëshohen në Qipro vitin e ardhshëm.

Shqiponja me kokë të bardhë mund të jetë deri në 1.2 metra e gjatë me një hapje krahësh deri në 2.8 metra.

Lexo edhe

Video