Shkoni në tualet natën? Shmangni shkuarjen me këto këshilla

Shkoni në tualet natën? Shmangni shkuarjen me këto këshilla

Asgjë nuk është më e bezdisshme sesa të ngrihesh nga shtrati për të urinuar natën. Fatmirësisht, ka disa këshilla se si ta shmangni këtë.

Të gjithë e kemi provuar atë: ju po flini bukur në shtratin tuaj të ngrohtë, por zgjoheni pasi duhet të shkoni në tualet. Është jashtëzakonisht e bezdisshme, por ka disa gjëra që e shkaktojnë këtë problem dhe mund të provoni disa nga këshillat e mëposhtme.

Fshikëza e stërngarkuar

Normalisht prodhoni rreth 1-2 litra urinë në ditë, dhe vetëm 25% e kësaj gjatë natës.  A e gjeni veten duke u ngritur shumë herë në natë për të shkuar në tualet? Atëherë ju me siguri keni një fshikëz të stërngarkuar. Kjo do të thotë që keni një prodhim të shtuar të urinës gjatë natës. Ky çrregullim është parë më shpesh te gratë sesa te burrat, dhe mosha gjithashtu luan një rol.

Shkaqet

Nëse e keni vërejtur se e përjetoni edhe këtë, ndoshta jeni kurioz të zbuloni se cili mund të jetë shkaku. Një prodhim i shtuar i urinës mund të ketë shkaqe të shumta, dhe disa janë më pak të padëmshme se të tjerët. Shkaqet e mundshme janë:

Hani ose pini shumë para gjumit

Prishja e hormonit antidiuretik (ADH) që ju siguron të prodhoni më pak urinë gjatë natës

Funksioni i veshkave të dëmtuar

Çrregullimet e fshikëzës


Për burrat: probleme të prostatës

Formimi i edemës, i njohur më mirë si akumulim i lëngjeve

Ilaçe të caktuara

Sëmundja bazë

Kur duhet të shkoni te mjeku? Ju duhet të shkoni nëse çështja e urinimit gjatë natës ju prish vazhdimisht gjumin. Nëse vetëm herë pas here duhet të shkoni në tualet gjatë natës, nuk duhet të shqetësoheni. Mjeku mund të ekzaminojë zakone të ngrënies dhe pirjes, çrregullime të hormoneve, probleme të fshikëzës ose prostatës, infeksione të traktit urinar, probleme të veshkave dhe çështje të zemrës.

Para se të drejtoheni te mjeku, provoni këshillat e mëposhtme:

-Mos pini asgjë pas orës 20:00. Nëse keni pasur një litër e gjysmë ujë gjatë gjithë ditës, kjo nuk duhet të jetë problem.

-Kufizoni konsumin e kafeinës dhe alkoolit.

-Nëse vuani nga këmbët e ënjtura gjatë ditës, flini me jastëk poshtë këmbëve për t’i mbajtur të ngritura ose duke përdorur çorape të ngushta.

-Shikoni çfarë hani para gjumit. Tretja stimulon prodhimin e urinës.

Lexo edhe

Video