Shkencëtarët zgjasin jetëgjatësinë e minjve me 23 për qind

Shkencëtarët zgjasin jetëgjatësinë e minjve me 23 për qind

Një studim i ri në të cilin shkencëtarët izraelitë kanë zgjatur jetëgjatësinë e minjve laboratorikë me ndihmën e një proteine ​​të veçantë, jep shpresë se një procedurë e ngjashme mund të zbatohet për njerëzit në një të ardhme të parashikueshme.

Shkencëtarët kanë rritur furnizimin me proteina SIRT6 në 250 minj laboratorikë, i cili kontrollon shkallën e plakjes së shëndetshme, por gjithashtu zvogëlohet me moshën dhe ka arritur rezultate të jashtëzakonshme, shkruan Times of Israel.

Rezultatet e hulumtimit të tyre, të cilat u rishikuan nga kolegët dhe u botuan në revistën Nature Communications, tregojnë se jetëgjatësia e minjve u rrit me 23 për qind dhe u zbulua se minjtë me një furnizim të shtuar të këtyre proteinave ishin më jetësorë dhe më të rinj dhe më pak të ndjeshëm ndaj kancerit në krahasim me të tjerët në grupin e kontrollit.

“Ndryshimet në jetëgjatësinë e vërejtur tek minjtë janë mjaft të mëdha dhe ne besojmë se e njëjta procedurë mund të zbatohet për njerëzit në një të ardhme të parashikueshme,” autori kryesor i studimit, Haim Cohen nga Universiteti Bar-Ilan.

“Nëse njerëzit marrin të njëjtën sasi të proteinave SIRT6, jeta e tyre mesatare mund të arrijë afro 120 vjet”, shtoi ai.

Në vitin 2019, përpara shpërthimit të pandemisë COVID-19, Kombet e Bashkuara vlerësuan se jetëgjatësia mesatare është 72.6 vjet.


Laboratori i Cohen po punon për të zbuluar mënyra që do të lejonin një rritje të sigurt të niveleve të proteinave SIRT6 te njerëzit.

Niveli i proteinave SIRT6 në minj mund të rritet me modifikim gjenetik, ndërsa për të njëjtin efekt – aktivitet i rritur i proteinave te njerëzit – do të duheshin ilaçe. Laboratori i tij po punon për këtë sfidë dhe beson se ai mund të dalë i suksesshëm në dy ose tre vjet.

Dihet tashmë që niveli i proteinave SIRT6 zvogëlohet me moshën dhe ka interes të madh për mundësinë e stimulimit të prodhimit të tyre.

Cohen ka punuar në këtë hulumtim për një kohë të gjatë dhe në 2012 raportoi një rritje prej 15 për qind të jetëgjatësisë në minj. Por eksperimenti i tij nuk pati asnjë efekt te minjtë femra, por vetëm te brejtësit meshkuj.

“Ne jemi duke zhvilluar molekula të vogla që mund të rrisin nivelet e proteinave SIRT6 ose t’i bëjnë sasitë ekzistuese të proteinave më aktive”, tha shkencëtari, duke shtuar se ai pret më shumë rezultate konkrete në dy deri në tre vjet.

Në studimin e fundit, të kryer në bashkëpunim me shkencëtarë me famë ndërkombëtare, përfshirë Rafaela de Cabo nga Instituti Kombëtar i Shëndetit të SHBA-së, është vërejtur përparim i madh si te meshkujt ashtu edhe te femrat.

Brejtësit meshkuj u gjet që jetonin 30 për qind më gjatë se ata në grupin e kontrollit, dhe jetëgjatësia e femrave u rrit me 15 për qind në krahasim me ato në grupin e kontrollit.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.