Shkencëtarët trajnojnë lopët në tualet për të shpëtuar planetin

Shkencëtarët trajnojnë lopët në tualet për të shpëtuar planetin

Zelanda e Re dhe shkencëtarët gjermanë kanë trajnuar me sukses lopët për të urinuar në zona të veçanta, duke shpresuar se kjo do të ndihmojë në uljen e ndotjes së ujit dhe emetimeve të gazrave serrë.

Studiuesit nga Universiteti i Auckland, Lindsay Matthews dhe Douglas Elliffe punuan me 16 lopë në një fermë të drejtuar nga Instituti Kërkimor i Biologjisë së Kafshëve në Gjermani.

Së bashku me kolegët gjermanë, ata treguan se shumica e lopëve mund të stërviten për të “mbajtur” urinën, thanë ata në një deklaratë.


Urina e lopës ka shumë azot, kështu që nëse lopët mund të mësojnë të urinojnë në “tualet” të paktën herë pas here, azoti mund të bllokohet dhe hidhet para se të kontaminojë ujin ose të kthehet në gaz oksid nitrik. Kur lopët filluan të urinojnë në vendin e gabuar, shkencëtarët aktivizuan dridhjen e jakave.

Lopët shpërbleheshin me ushqim nëse urinonin në një ‘tualet’, i njohur gjithashtu si MooLoo, i cili ishte me ngjyrë të gjelbër të ndezur për ta dalluar nga objektet e tjera.

“Kështu i trajnojnë disa njerëz fëmijët e tyre – i vendosin në tualet, presin që të urinojnë dhe pastaj i shpërblejnë nëse e bëjnë. Reagimi i njerëzve është -” shkencëtarë të çmendur”, por në fakt, themelet janë atje,” tha Matthews.

Ndërsa Elliffe tha se nëse do të mund të grumbullonin 10 ose 20 për qind të urinës, kjo do të zvogëlonte ndjeshëm emetimet e gazrave serrë dhe emetimet e azotit në natyrë.

Lexo edhe

Video