Shkencëtarët kanë zbuluar koronaviruse të reja te lakuriqët e natës: A është një kërcënim i ri?

Shkencëtarët kanë zbuluar koronaviruse të reja te lakuriqët e natës: A është një kërcënim i ri?

Një virus i ri i ngjashëm me SARS-CoV-2 me potencial për të infektuar njerëzit dhe bagëtinë është identifikuar te lakuriqët e natës në Kinën jugore, ka zbuluar një studim i ri shkencor.

Shkencëtarët kinezë dhe australianë morën mostra 149 lakuriqësh nate në të gjithë provincën Yunnan, e cila kufizohet me Laosin dhe Mianmarin, dhe identifikuan pesë viruse që mund të jenë patogjenë për njerëzit ose bagëtinë.

Midis tyre ishte edhe koronavirusi i lakuriqëve të natës, i lidhur ngushtë me viruset SARS-CoV-2 dhe SARS.

Kjo do të thotë se viruset e ngjashme me SARS-CoV-2 ende qarkullojnë midis lakuriqëve kinezë dhe vazhdojnë të paraqesin rrezik për transmetimin tek njerëzit, tha profesor Eddie Holmes, një biolog evolucionar dhe virolog në Universitetin e Sidneit dhe bashkëautor i hulumtimit, i cili. është botuar si një printim paraprak në magazinë bioRxiv dhe nuk është shqyrtuar ende.

Hulumtimi tregoi gjithashtu se lakuriqët e natës ishin infektuar rregullisht me disa viruse në të njëjtën kohë, gjë që është domethënëse sepse tregon potencialin që viruset ekzistues të zëvendësojnë pjesë të kodit të tyre gjenetik, në një proces të njohur si rikombinim, për të krijuar patogjenë të rinj.


Mesazhi kryesor është se lakuriqët e natës individuale mund të përmbajnë shumë lloje të ndryshme virusesh dhe se ndonjëherë ata i mbajnë ato në të njëjtën kohë. Të tilla bashkë-infeksione, veçanërisht me viruse të lidhura si koronavirusi, i japin virusit një shans për të zëvendësuar pjesë kritike të informacionit gjenetik, duke krijuar natyrshëm variante të reja, tha profesori Jonathan Ball, një virolog në Universitetin e Nottinghamit, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimore.

Ky studim na jep një pasqyrë shumë të rëndësishme të evolucionit dhe ekologjisë së koronaviruseve, mundësive të rikombinimit të tyre dhe kërcimit të rregullt në specie të reja. Kjo tregon një kërcënim të qartë dhe aktual të përhapjes së mëtejshme te njerëzit, thotë profesor Stuart Neil, kreu i sëmundjeve infektive në King’s College në Londër.

Një analizë e mëparshme shkencore vlerësoi se deri në 400.000 njerëz infektohen me viruse të lindura nga lakuriqët e natës në të gjithë Kinën jugore dhe Azinë Juglindore çdo vit.

Nga pesë viruset e identifikuar si shqetësues, një i njohur si BtSY2 kishte karakteristika të virusit SARS, i cili vrau 774 njerëz dhe infektoi 8,000 në shpërthimin e vitit 2003, dhe virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton sëmundjen COVID-19.

Është e rëndësishme të theksohet se BtSY2 kishte një domen lidhës të receptorit shumë të ngjashëm me atë të virusit SARS-CoV-2. Është një pjesë e proteinës thumb që virusi përdor për t’u lidhur me qelizat njerëzore dhe që shumica e vaksinave kundër COVID-19 synojnë. Kjo sugjeron që BtSY2 mund të infektojë edhe njerëzit.

Lexo edhe

Video