Shkencëtarët: Duhet të zvogëlojmë seriozisht përdorimin e antibiotikëve

Shkencëtarët: Duhet të zvogëlojmë seriozisht përdorimin e antibiotikëve

Antibiotikët përdoren për të trajtuar infeksionet bakteriale dhe janë shumë efikase pavarësisht nga problemi në rritje i baktereve rezistuese ndaj antibiotikëve dhe tolerancës ndaj këtyre ilaçeve të forta. Ndërkohë COVID-19 është një infeksion viral i shkaktuar nga SARS-CoV-2. Atëherë, pse COVID-19 trajtohet shpesh me antibiotikë?

Një nga sfidat më të mëdha në mjekësinë moderne janë bakteret rezistuese ndaj antibiotikëve. Këto super-baktere kanë evoluar ndaj antibiotikëve dhe kjo është arsyeja pse shkencëtarët në të gjithë botën po kërkojnë zgjidhje të reja inovative për të trajtuar infeksionet bakteriale pa antibiotikë.

Shkencëtarët besojnë se përdorimi i tepërt ka kontribuar ndjeshëm në përhapjen e rezistencës ndaj antibiotikëve dhe tani, përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve shpesh vërehet në trajtimin e koronavirusit.

Ata zbuluan se 85% e pacientëve me COVID-19 në Britaninë e Madhe morën një ose më shumë antibiotikë gjatë qëndrimit në spital, pasi mjekët dyshuan për infeksione bakteriale. Fjala kyçe këtu është “e dyshimtë”, e cila thotë se shkencëtarët nuk kishin nevojë për një pjesë të madhe të përdorimit të antibiotikëve në rastet e koronavirusit.

Përdorimi më i madh i antibiotikëve në trajtimin e këtij infeksioni ishte në njësitë e kujdesit intensiv, por më shumë se një e treta e pacientëve përdorën antibiotikë edhe para se të shtroheshin në spital.


Dhe këtu infeksionet bakteriale midis njerëzve me koronavirus ishin të pazakonta. Disa njerëz infektohen me këto infeksione, zakonisht më shumë se 48 orë pas pranimit. Për më tepër, ata vunë re se pacientët me kurorë morën antibiotikë me spektër të gjerë, gjë që është në kundërshtim me rekomandimet që përdorimi i antibiotikëve duhet të jetë mjaft konservator dhe i sigurt.

Kjo pasi që pjesërisht spitalet ishin jashtëzakonisht të mbipopulluara dhe vendimet duheshin marrë shpejt. Në disa raste, kjo do të thoshte që përdorimi i antibiotikëve para konfirmimit të infeksioneve bakteriale ishte një lloj paraprake.

Mjeku Clark Russell, një nga autorët e studimit, tha ky dokument identifikon cilat baktere kanë tendencë të shkaktojnë këto infeksione kur ato ndodhin, duke ndihmuar klinikët të informohen më mirë për antibiotikët më të mirë për t’u dhënë njerëzve kur është e nevojshme.

“Gjetjet tona shtojnë grimcën në të kuptuarit tonë se si ilaçet antimikrobikë janë përdorur në trajtimin e pacientëve me COVID-19 dhe si mund të optimizohet përdorimi antimikrobik”, tha Russell.

Në të ardhmen, shkencëtarët thonë se duhet të zvogëlohet seriozisht përdorimi i antibiotikëve, pasi infeksionet bakteriale të trajtuara me antibiotikë, tani po bëhen më të rrezikshme.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.