Shkencëtarët besojnë se mund të rikthejnë tigrin e zhdukur të Tasmanisë

Shkencëtarët besojnë se mund të rikthejnë tigrin e zhdukur të Tasmanisë

Shkencëtarët australianë besojnë se janë në rrugën e duhur për të rikthyer specien e zhdukur të tigrit të Tasmanisë dhe thonë se mund të kenë këlyshin e parë të gjallë në dekadën e ardhshme.

Në përgjithësi besohet se tigri marsupial tasmanian, ose ujku me kokë qeni, emri shkencor i të cilit është Thylacinus, u zhduk nga kontinenti australian 2000 vjet më parë.

Ekzemplari i fundit i njohur vdiq në vitin 1936 në robëri në kopshtin zoologjik Beaumaris në Hobart në shtetin ishull australian të Tasmanisë.

I ngjan një qeni, me një trup rreth një metër të gjatë, me ngjyrë gri-kafe me 12 deri në 14 vija tërthore të zeza në shpinë. Ai jetoi në Australi, Tasmani dhe Guinenë e Re.


Andrew Pask i Universitetit të Melburnit tha se partneriteti i shpallur midis Laboratorit të tij të Kërkimit të Integruar Thylacinus për Restaurimin Gjenetik (TIGRR) dhe Colossal Biosciences me bazë në SHBA, do t’i lejojë shkencëtarët të ndërmarrin “hapa të mëdhenj në ruajtjen e marsupialëve të rrezikuar të Australisë dhe të marrin përsipër sfida e madhe e rikthimit të specieve të zhdukura”.

Teknologjitë revolucionare të redaktimit të gjeneve të Colossal do të kombinohen me punën e laboratorit TIGRRS për renditjen e gjenomit Thylacinus për të rikthyer marsupialin e zhdukur, sipas një njoftimi për shtyp.

Përpjekjet do të ndihmohen gjithashtu nga puna e TIGRR për të identifikuar marsupialët me ADN të ngjashme me Thylacinus në mënyrë që të përftohen qeliza të gjalla.

“Me këtë partneritet, tani besoj se në dhjetë vjet ne mund të kemi fëmijën tonë të parë të gjallë të tigrit tasmanian,” tha Pask.

Lexo edhe

Video