Shkaqet kryesore të helmimit nga ushqimi

Shkaqet kryesore të helmimit nga ushqimi

Vezët dhe mishi i papërpunuar është menduar prej kohësh si shkaktarët kryesorë të helmimit nga ushqimi. Por kjo ka ndryshuar vitet e fundit, për shkak të zhvillimit të prodhimit dhe shpërndarjes së gjerë të produkteve.

Doli se perimet dhe frutat po ndoten gjithnjë e më shumë, sipas raportit të CDC.

Ushqimet që shkaktojnë helmim sipas statistikave të CDC:

Perimet

Perimet si perimet jeshile me gjethe – tetë për qind e sëmundjeve të shkaktuara nga helmimi, sipas CDC, farat – shtatë për qind, filizat – dy për qind, barishtet – dy për qind dhe perimet rrënjë – dy për qind, janë në vendin e parë në ushqimin që është ka shumë të ngjarë të jenë patogjenë të kontaminuar, të cilët përbëjnë 21 për qind të të gjitha sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, tha CDC.

Çuditërisht, perimet me gjethe, të cilat njerëzit zakonisht i hanë të papërpunuara, janë në krye të listës.

Sipas CDC, metoda më e sigurt është tharja e frutave dhe perimeve, dhe metoda e dytë më e sigurt është larja e tyre.

Shmangni produktet e freskëta të palara. Perimet me gjethe që blini të paketuara, të cilat thonë se janë larë tashmë dhe janë gati për t’u ngrënë, gjithashtu duhet të lahen edhe një herë. Patatet, patëllxhanët, avokadot dhe gjithçka tjetër duhet të lahen mirë.

Mish shpendësh

Pula është shkaku i 12% të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, dhe gjeldeti – 8%. Këto lloje të mishit mund të përmbajnë shumë patogjenë dhe janë një burim i madh i salmonelës.

Pula duhet të jetë e gatuar mirë ose e pjekur, në mënyrë që të jetë e sigurt për konsum, dhe ushqimi i mbetur duhet të futet menjëherë në frigorifer.

Mish derri dhe viçi

Derri dhe viçi së bashku përbëjnë 19 për qind të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, derri 10 për qind dhe viçi 9 për qind.

Udhëzimet për konsum të sigurt dhe përpunim në lidhje me mishin e shpendëve përdoren gjithashtu në rastin e këtyre llojeve të mishit.

Ushqim deti


Ushqimet e detit të kontaminuara shkaktojnë nëntë për qind të rasteve të helmimit me ushqim.

Ju duhet të gatuani ushqim deti, përfshirë butakët, të cilët shkaktojnë pesë për qind të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi dhe peshku – katër për qind. Përgatitini ato në një temperaturë të sigurt.

Kur bëhet fjalë për sushi, nevojitet kujdes i veçantë, sepse konsumohet i papërpunuar. Përdorni burime të verifikuara për prokurimin.

Frutat

Fatkeqësisht, frutat janë përgjegjës për nëntë për qind të të gjitha sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, thotë CDC. Frutat mund të kontaminohen në çdo kohë në zinxhirin e furnizimit.

Kjo është e mundur me boronica, shalqi, pjeshkë, pjepër, dhe veçanërisht me fruta që blini në dyqane tashmë të prera dhe gati për konsum.

Lani frutat tërësisht edhe nëse nuk e hani lëvozhgën, sepse bakteret mund të depërtojnë në ushqim kur e qëroni lëkurën, raporton Eat This.

Vezë

Në përgjithësi dihet që duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me vezët, ato janë përgjegjëse për shtatë për qind të të gjitha sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi. Ato mund të përmbajnë salmonelë.

Zieni vezët mirë dhe tregohuni veçanërisht të kujdesshëm kur konsumoni ushqime që përmbajnë vezë të papërpunuara. Nëse nuk jeni të sigurt për origjinën e vezës, përdorni vezë të ziera për mbushje të ndryshme.

Produktet e qumështit

Produktet e qumështit të papërpunuara përbëjnë pesë për qind të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi. Kini kujdes që të mos i mbani këto produkte jashtë frigoriferit për një kohë të gjatë.

Drithërat

Drithërat e papërpunuara janë përgjegjëse për katër për qind të rasteve të helmimit nga ushqimi. CDC madje ka lëshuar një paralajmërim të veçantë kundër konsumimit të miellit të papërpunuar, sepse disa njerëz hanë brumë të papërpunuar të tortës.

Shkaqe të tjera

Kjo kategori përfshin produkte të tilla si alkooli, kafeja, pijet, akulli, erëzat dhe shtesat ushqimore. Ato përbëjnë shtatë për qind të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Lexo edhe

Video