Shiatiku: Shkaku, simptomat dhe ushtrimet me të cilat lehtësohen dhimbjet e pakëndshme

Shiatiku: Shkaku, simptomat dhe ushtrimet me të cilat lehtësohen dhimbjet e pakëndshme

Shiatiku ose dhimbje të nervit shiatik është emri për dhimbjen që shfaqet përgjatë nervit që kalon nëpër pjesën e poshtme të shpinës, përmes ijëve, vitheve dhe poshtë këmbëve.

Dhimbja e nervit shiatik mund të jetë shumë e pakëndshme dhe e shoqëruar me simptoma të tjera dhe mund të lehtësohet me disa ushtrime, kompresa ose medikamente.

Kur shfaqet dhimbjet e nervit shiatik?

Shiatiku mund të shfaqet kur ka presion në një pjesë të caktuar të nervit shiatik, pra në një hernie diskale, si dhe në dëmtime të shtyllës kurrizore. Ky është nervi më i gjatë dhe më i trashë në trup dhe përmban pesë nerva më të vegjël përgjatë trupit. Po kështu, dhimbjet e nervit shiatik mund të shfaqen gjatë shtatzënisë, si dhe te personat obezë që bëjnë punë të ulur ose te personat që kanë diabet dhe osteoartrit.

Si të njohim dhimbjet e nervit shiatik?

Simptoma kryesore e dhimbjes së nervit shiatik është dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës ose mollaqe. Dhimbja mund të jetë e mprehtë, por edhe e lehtë, në varësi të ashpërsisë së gjendjes. Herë pas here mund të ketë ndjesi shpimi gjilpërash dhe ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë, dobësi muskulore dhe simptomat mund të përkeqësohen me qëndrim të zgjatur ulur ose në këmbë dhe kollitje dhe teshtitje. Në dhimbje të nervit shiatik, zakonisht preket vetëm njëra anë e trupit, ndërsa dhimbja mund të jetë konstante ose e përsëritur.

Si diagnostikohet dhimbjet e nervit shiatik?

Dhimbja e nervit shiatik mund të diagnostikohet nga mjeku me teste të thjeshta të ecjes në gishta dhe thembra, ku mjeku mund të shohë pozicionin e shtyllës kurrizore dhe problemet e mundshme. Ngritja e këmbëve në një pozicion shtrirë dhe vlerësimi i saktë se kur shfaqet dhimbja mund të ndihmojë gjithashtu në diagnozën. Për të vendosur një diagnozë të saktë, në disa raste do të jetë i nevojshëm kryerja e rezonancës magnetike, radiografisë ose elektromiografisë, e cila ekzaminon përçueshmërinë nervore dhe konfirmon nivelin e lezionit.

Si të lehtësoni dhimbjet e nervit shiatik?

Ka disa gjëra që mund të ndihmojnë me lehtësimin e menjëhershëm të dhimbjes:

⦁ Kompresa të ftohta ose të ngrohta që mbahen në vendin e dhimbjes për rreth 20 minuta (është gjithmonë e rëndësishme që kompresa të mos jetë shumë e nxehtë dhe të ketë një mbrojtje midis trupit dhe kompresës, si p.sh. një peshqir)

⦁ Ndonjëherë do të ndihmojë të pushoni dhe të pushoni dhe të shmangni aktivitetet që shkaktojnë dhimbje

⦁ Medikamente si aspirina apo ibuprofeni

⦁ Ushtrime të caktuara


⦁ Dhimbjet e forta do të kërkojnë terapi fizike, injeksione ose kirurgji

Ushtrime për dhimbje të nervit shiatik

Ushtrimet për dhimbje të nervit shiatik janë ushtrime shtrirjeje që synojnë pjesën e poshtme të shpinës dhe të pasmet. Këto ushtrime do të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe lehtësimin e lëvizjeve të përditshme.

1. Gjunjët në gjoks

Shtrihuni në shpinë dhe përkulni gjunjët në mënyrë që këmbët tuaja të jenë në dysheme. Ngrini njërin gju drejt gjoksit, pa e përdredhur shpinën dhe mbajeni gjurin në atë pozicion për rreth 30 sekonda. Më pas kthejeni këmbën në dysheme dhe përsërisni të njëjtën gjë me gjurin tjetër. Përsëriteni ushtrimin pesë herë.

2. Ura

Ura është një ushtrim i njohur për gluteusin. Është e nevojshme të shtriheni në shpinë me gjunjë të përkulur sa gjerësia e shpatullave dhe këmbët në dysheme. Krahët janë të relaksuar në anët. Nxirreni ngadalë, ngrini të pasmet në mënyrë që ijët dhe shpatullat tuaja të jenë në të njëjtin nivel. Ky pozicion duhet të mbahet për disa sekonda, dhe më pas ijët kthehen në pozicionin e fillimit. Ushtrimi duhet të përsëritet dhjetë herë.

3. Shtrirja e gluteusit

Shtrihuni në shpinë me këmbët të përkulura në mënyrë që këmbët tuaja të jenë në dysheme. Ngrini  këmbën e djathtë nga dyshemeja dhe vendoseni në pjesën e sipërme të këmbës së majtë në mënyrë që gjuri të jetë paralel me dyshemenë. Më pas ndërthurni krahët nën kofshën e majtë dhe ngrini këmbën e majtë (në të cilën mbështetet këmba e djathtë) ndërsa pjesa e sipërme e trupit është në dysheme. Tërhiqeni këmbën sa më afër gjoksit dhe mbajeni në atë pozicion për rreth 30 sekonda. Përsëriteni me këmbën tjetër. Përsëriteni ushtrimin tri herë me të dyja këmbët.

4. Pozë pëllumbash

Vendosni duart dhe gjunjët në dysheme. Nxirre këmbën e djathtë dhe vendose përpara, përpara gjoksit. Kjo do të thotë, këmba e djathtë duhet të jetë përpara gjurit të majtë. Këmba e majtë mbetet në dysheme, e shtrirë. Krahët janë të vendosur në secilën anë të trupit, në rrafshin e shpatullave. Merrni frymë thellë dhe nxirrni frymën, uleni trupin drejt dyshemesë dhe drejt këmbës së përparme. Mbajeni për rreth 30 sekonda dhe përsërisni të njëjtën gjë me këmbën tjetër.

Është e rëndësishme që ushtrimet të kryhen vetëm pas konsultimit me fiziatrin ose fizioterapistin. Dhimbja e shkaktuar nga dhimbjet e nervit shiatik zakonisht kalon pas disa javësh stërvitje dhe mjekim. Nëse dhimbja vazhdon pas gjashtë javësh, duhet të kërkohet kujdes i mëtejshëm mjekësor.

Konkluzioni

Dhimbja e nervit shiatik është një problem që mundon shumë njerëz dhe është e rëndësishme që të reagohet në kohën e duhur. Mbështjelljet, medikamentet ose ushtrimet e caktuara të miratuara nga një mjek mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së nervit shiatik.

Lexo edhe

Video