Shërbimi shëndetësor i Britanisë së Madhe në ‘krizën më të keqe ndonjëherë’, thotë lideri i opozitës

Shërbimi shëndetësor i Britanisë së Madhe në ‘krizën më të keqe ndonjëherë’, thotë lideri i opozitës

Udhëheqësi i opozitës në Britaninë e Madhe tha të dielën se shërbimi shëndetësor i vendit është në “krizën më të keqe ndonjëherë”.

“Ne duhet të pranojmë se shërbimi shëndetësor nuk është vetëm në gjunjë, por është në fytyrë,” tha Keir Starmer në një intervistë për Sky News.

Duke treguar se janë 7.2 milionë njerëz në listën e pritjes për momentin, ai vuri në dukje nevojën për ndryshime dhe reforma për të parandaluar krizën e mëtejshme në Shërbimin Shëndetësor Kombëtar (NHS).

“Duhet të kemi ndryshime dhe reforma, duhet të sigurohemi që NHS të jetë e qëndrueshme, jo vetëm gjatë këtij dimri, por gjatë 10 viteve të ardhshme”, shtoi ai.

Starmer vuri në dukje se “ne kemi krizën më të keqe që kemi pasur ndonjëherë”, për shkak të “13 viteve të neglizhencës”, tha ai, duke iu referuar sundimit 13-vjeçar konservator në vend.

Duke prekur “efektin COVID në NHS”, ai tha se kishte probleme si çështja e listës së pritjes dhe fuqia punëtore përpara fillimit të pandemisë.


“Do të ketë një plan 10-vjeçar për NHS nën qeverinë e ardhshme laburiste,” tha Starmer.

Ai gjithashtu bëri thirrje për përdorimin efektiv të sektorit privat në një përpjekje për të kapërcyer presionin mbi NHS.

“Ne kemi nevojë për një dekadë rinovimi kombëtar dhe unë mendoj se zgjedhjet e ardhshme do të jenë për ndryshim,” tha kreu i opozitës.

Të shtunën, kryeministri britanik Rishi Sunak priti Forumin e Rimëkëmbjes së NHS në mes të presionit në rritje ndaj sistemit shëndetësor të vendit.

NHS tha të Premten se departamentet e aksidenteve dhe urgjencës (A&E) në Britani të Madhe po luftojnë për të akomoduar pacientët pasi rastet e gripit u rritën me 47% javën e kaluar.

Numri në rritje i rasteve të gripit po shton presionin mbi spitalet që tashmë po përballen me vonesat në operacionet e ambulancave./AA

Lexo edhe

Video