Shefi i Pfizer: Vaksinimi antiCOVID mund të bëhet i përvitshëm

Shefi i Pfizer: Vaksinimi antiCOVID mund të bëhet i përvitshëm

Njerëzit do të kenë të ngjarë të kenë nevojë të kenë vaksinime vjetore kundër COVID-19 për shumë vite në vijim, ka thënë kreu i Pfizer për BBC.

Albert Bourla tha se ai mendonte se kjo do të ishte e nevojshme për të mbajtur një “nivel shumë të lartë mbrojtjeje”.

Shefi ekzekutiv i Pfizer po fliste për BBC para shfaqjes së variantit Omicron, i identifikuar fillimisht në Afrikën e Jugut dhe gjithashtu para njoftimit se qeveria e Britanisë së Madhe kishte nënshkruar kontrata për të blerë 54 milionë doza shtesë Pfizer-BioNTech dhe 60 milionë doza Moderna për vitin 2022 dhe 2023.

Bourla tha se Pfizer kishte bërë tashmë vaksina të përditësuara në përgjigje të varianteve Beta, të identifikuara fillimisht në Afrikën e Jugut dhe Delta, të identifikuara për herë të parë në Indi, por që ato nuk ishin të nevojshme.

Kompania tani po punon për një vaksinë të përditësuar në përgjigje të variantit Omicron që mund të jetë gati për 100 ditë.

Ai tha se vaksinat kishin ndihmuar në shpëtimin e miliona jetëve gjatë pandemisë dhe pa to “struktura themelore e shoqërisë sonë do të kërcënohej”.

Deri në fund të vitit Pfizer pret të ketë furnizuar tre miliardë doza të vaksinës së saj të dërguar të acidit ribonukleik (mRNA) me katër miliardë të planifikuara për vitin e ardhshëm.


Kishte pasur një garë globale për të mbrojtur njerëzit e mbrojtur, tha Dr Bourla, por në vitin 2022, vendet do të kishin “aq doza sa u nevojiten”.

Disa organizata bamirëse globale shëndetësore i shohin paratë që Pfizer, BioNTech dhe Moderna po nxjerrin nga pandemia si të pamoralshme.

Pfizer do të gjenerojë të paktën 35 miliardë dollarë shitje të vaksinave kundër Covid këtë vit dhe ka parë rritje të çmimit të aksioneve të saj.

Por ndërsa shumica e njerëzve në botë tani kanë pasur të paktën një vaksinë antiCOVID, në pjesë të Afrikës është më pak se një person në 20.

Bourla nuk kërkoi falje për fitimin, duke thënë se “fundi është se miliona jetë u shpëtuan”.

“Ne i kemi kursyer ekonomisë globale triliona dollarë. Është një nxitje e fortë për inovacion për pandeminë e ardhshme. Por njerëzit do të shohin se nëse ata hapin lojën, për të sjellë diçka që shpëton jetë dhe kursen para, ka edhe një shpërblim financiar,” tha ai.

Ai mohoi përfitimin – duke thënë se goja ishte “kostoja e një vakti ushqimor” për vendet më të pasura, por u shitej pa fitim atyre me të ardhura të ulëta – por vendet e pranuara të pasura si Britania e Madhe kishin bërë porosi herët dhe disponueshmëria fillimisht ishte e kufizuar.

Pfizer ka zhvilluar gjithashtu një pilulë antivirale, Paxlovid, e cila në prova uli pranimet në spital dhe vdekjet me gati 90%. Ajo duhet të miratohet së shpejti në SHBA dhe qeveria britanike ka rënë dakord të blejë mjaftueshëm për 250.000 pacientë.

Lexo edhe

Video