SHBA vendosi sanksione ndaj kompanive nga Kina, Hong Kongu dhe Emiratet e Bashkuara Arabe

SHBA vendosi sanksione ndaj kompanive nga Kina, Hong Kongu dhe Emiratet e Bashkuara Arabe

Shtetet e Bashkuara vendosën sanksione sot ndaj më shumë se dhjetë kompani me bazë në Kinë, Hong Kong dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, të cilat Uashingtoni i akuzon për lehtësimin e shitjes së produkteve petrokimike iraniane dhe derivateve të naftës për klientët në Azinë Lindore.

Lëvizja e fundit e SHBA-së kundër kontrabandës iraniane të naftës vjen në mes të bisedimeve të ngecura për të ringjallur marrëveshjen bërthamore të Iranit të vitit 2015 dhe marrëdhënieve gjithnjë e më të tensionuara midis Perëndimit dhe Republikës Islamike, ku qytetarët vazhdojnë protestat antiqeveritare.


Departamenti Amerikan i Thesarit njoftoi se ka sanksionuar 13 firma që thotë se kanë lehtësuar shitjen e produkteve petrokimike iraniane dhe produkteve të naftës në vlerë prej qindra milionë dollarësh për blerësit në Azinë Lindore në emër të kompanive iraniane nën sanksionet e SHBA-së, duke përfshirë Kompaninë Kombëtare të Naftës Iraniane dhe Triliona petrokimike.

Veprimi i sotëm tregon më tej metodat komplekse të evazionit të sanksioneve të përdorura nga Irani për të shitur ilegalisht naftë dhe produkte petrokimike.

“SHBA do të vazhdojë të zbatojë sanksione kundër atyre aktorëve që mundësojnë shitje të tilla”, tha në një deklaratë Brian Nelson, nënsekretar i Inteligjencës për Terrorizmin dhe Financat në Ministrinë e Financave.

Lexo edhe

Video