SHBA: Nënshkruhet rezoluta që mbështet aplikimet e Finlandës e Suedisë në NATO

SHBA: Nënshkruhet rezoluta që mbështet aplikimet e Finlandës e Suedisë në NATO

Udhëheqësit e lartë demokratë dhe republikanë në Senat kanë nënshkruar një rezolutë që mbështet aplikimet e Finlandës dhe Suedisë për t’u bashkuar me NATO-n dhe duke i kërkuar Joe Biden që të përshpejtojë procesin, ka raportuar NBC.

Udhëheqësi i shumicës së Senatit Chuck Schumer dhe kreu i pakicës Mitch McConnell thanë se ata po bashkësponsorizonin rezolutën simbolike, e cila sinjalizon mbështetje të fortë dypartiake për dy aplikimet e vendeve evropiane për t’u bashkuar me NATO-n.

Komiteti i Marrëdhënieve me Jashtë do të shënojë rezolutën jodetyruese të enjten.


Senati nuk pritet të miratojë legjislacionin për të miratuar zgjerimin e NATO-s deri në këtë verë.

Ai kërkon mbështetje nga dy të tretat e senatorëve dhe pritet të kalojë lehtësisht.

Rezoluta prej katër faqesh thotë se pushtimi rus i Ukrainës “ka ndryshuar në mënyrë dramatike situatën e sigurisë në Evropë” dhe se zgjerimi i NATO-s është kritik për të garantuar sigurinë e SHBA-së dhe aleatëve të saj evropianë.

Ai gjithashtu i bën thirrje administratës Biden të “lëvizë me shpejtësi” për të plotësuar të gjitha dokumentet dhe raportet e nevojshme që Senati të nënshkruajë zgjerimin e NATO-s dhe u kërkon anëtarëve të tjerë të NATO-s që të përfundojnë shpejt proceset e tyre të ratifikimit.

Lexo edhe

Video