SHBA formon ekip për ndjekje penale të krimeve të luftës në Ukrainë

SHBA formon ekip për ndjekje penale të krimeve të luftës në Ukrainë

Sekretari amerikan i Drejtësisë Merrick Garland njoftoi sot, gjatë një vizite të paparalajmëruar në Ukrainë, krijimin e një ekipi për përcaktimin e përgjegjësisë për krimet e luftës, i cili do të angazhohet në identifikimin dhe ndjekjen penale të të gjithë atyre që kanë kryer krime lufte në Ukrainë.

Sipas Garland, ekipi do të drejtohet nga “gjuetari më i famshëm nazist Eli Rosenbaum” dhe do të përbëhet nga ekspertë në hetimet e shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe krimeve të luftës.

Rosenbaum është një veteran i Departamentit Amerikan të Drejtësisë me 36 vjet përvojë, drejtor i Departamentit të Strategjive dhe Politikave të të Drejtave të Njeriut, një njeri që ndihmoi departamentin në më shumë se 100 raste të gjetjes së nazistëve të akuzuar dhe privimit të tyre nga shtetësia.

Deklarata është një sinjal i fortë se Departamenti Amerikan i Drejtësisë është i interesuar të hetojë krimet e luftës të kryera gjatë luftës në Ukrainë dhe bazohet në përpjekjet e gjyqësorit amerikan për të bllokuar pronën e oligarkëve rusë.


“Nuk ka vend për të fshehur kriminelët e luftës. Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së do të kërkojë në çdo mënyrë përgjegjësinë e atyre që kryejnë krime lufte dhe krime të tjera në Ukrainë”, tha Garland.

Ai tha se Departamenti Amerikan i Drejtësisë do të jetë i pamëshirshëm në përpjekjet e tij për të sjellë para drejtësisë çdo person që është bashkëpunëtor në kryerjen e krimeve të luftës, torturës dhe krimeve të tjera të rënda gjatë konfliktit të paprovokuar në Ukrainë.

Garland tha gjithashtu se Ministria e Drejtësisë do të dërgojë tre prokurorë-këshilltarë në Ukrainë për t’u marrë me përpjekjet e Rusisë për të shmangur sanksionet globale.

“Shtetet e Bashkuara po dërgojnë një mesazh të pagabueshëm. Nuk ke ku të fshihesh. Ne do të punojmë me partnerët tanë në çdo mënyrë të mundshme për të siguruar që të gjithë ata që janë përgjegjës për krimet të mbahen përgjegjës”, tha Garland.

Lexo edhe

Video