SHBA dhe më shumë se 37 shtete janë pro përjashtimit të Rusisë dhe Bjellorusisë nga çdo aktivitet sportivë

SHBA dhe më shumë se 37 shtete janë pro përjashtimit të Rusisë dhe Bjellorusisë nga çdo aktivitet sportivë

37 vende, duke iu bashkangjitur këtu dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përmes një deklarate të përbashkët sot kanë rënë dakord se Rusia dhe Bjellorusia nuk duhet të lejohen të organizojnë, të garojnë ose të marrin pjesë në ndonjë ngjarje sportive ndërkombëtare, në përgjigje të pushtimit rus ndaj Ukrainës.

Lufta e zgjedhur e pajustifikueshme e Rusisë kundër Ukrainës, e përkrahur nga qeveria bjelloruse, është e neveritshme dhe një shkelje flagrante e detyrimeve të saj ndërkombëtare. Respektimi i të drejtave të njeriut dhe marrëdhëniet paqësore midis kombeve përbëjnë themelin e sportit ndërkombëtar, “sipas deklaratës së përbashkët, për të cilën ishte” rënë dakord nga ministrat e sportit, përcjell KosovaPress.


Në deklaratë thuhej gjithashtu se “atletët individualë të përzgjedhur nga Rusia dhe Bjellorusia, administratorët dhe ekipet që përfaqësojnë shtetin rus ose bjellorus duhet të ndalohen të konkurrojnë në vende të tjera, duke përfshirë ata që përfaqësojnë organe, qytete ose marka që përfaqësojnë në mënyrë efektive Rusinë ose Bjellorusinë, si p.sh. klubet kryesore të futbollit “dhe” kudo që është e mundur, duhet të ndërmerren veprimet e duhura për të kufizuar sponsorizimin dhe mbështetjet e tjera financiare nga subjektet me lidhje me shtetet ruse ose bjelloruse”.

Kombet në fjalë u bënë thirrje të gjitha federatave ndërkombëtare sportive të bëjnë të njëjtën gjë.

Deklarata inkurajon gjithashtu organizatat sportive “të mos sanksionojnë atletët, trajnerët ose zyrtarët që vendosin të ndërpresin në mënyrë të njëanshme kontratat e tyre me klubet ruse, bjelloruse ose ukrainase, si dhe të mos ndjekin ose sanksionojnë organizatorët e sportit që vendosin të ndalojnë atletët ose ekipet e përzgjedhura nga Rusia apo Bjellorusia”.

Lexo edhe

Video