Sëmundja misterioze e lëkurës prek peshkaqenët

Sëmundja misterioze e lëkurës prek peshkaqenët

Biologët e detit po hetojnë një sëmundje misterioze të lëkurës që prek peshkaqenët me majë të bardhë në Malajzi dhe raportet e hershme sugjerojnë që rritja e temperaturës së detit është përgjegjëse për sëmundjen.

Të quajtur sipas pendëve të bardha dalluese, këta peshkaqenë zakonisht pushojnë gjatë ditës dhe janë një tërheqje për zhytësit. Natën, ata bëhen aktivë në gjueti të peshqve të vegjël dhe kafshëve të tjera detare.

Gjatë një prej zhytjeve, një fotograf nënujor qëlloi një ekzemplar të një peshkaqen me bisht të bardhë pranë ishullit Borneo, dhe fotografitë që ai postoi në mediat sociale në prill tregojnë njolla dhe lezione të pazakonta në zonën e kokës.

Menjëherë pas njoftimit, zhytësit bënë më shumë foto rreth ishullit Sipadan, duke alarmuar ekspertë nga universitetet shtetërore dhe grupet qeveritare për mbrojtjen e florës dhe faunës, të cilët arritën në përfundimin se ishte një sëmundje e lëkurës.

Në një përpjekje për të zbuluar shkakun e sëmundjes, ekipi përcaktoi se temperatura e sipërfaqes së detit rreth Sipadan u rrit në 29.5 gradë Celsius në maj, e cila është një gradë më e lartë se në vitin 1985.


“Ne pothuajse me siguri mund të lidhim ngrohjen e oqeanit dhe shfaqjen e sëmundjes së lëkurës midis peshkaqenëve në ujërat përreth Sipadan”, tha Davis Austin Spidgey, një biolog detar me grupin jofitimprurës të mbrojtjes së koraleve Reef Guardian.

Ai përjashtoi faktorin njerëzor, duke shpjeguar se Sipadan është një zonë e mbrojtur detare në të cilën peshkimi është i ndaluar dhe nuk ka vendbanime ose ndonjë objekt industrial afër.

Raportet e ndodhjes së kësaj sëmundje përputhen me të dhënat mbi zbardhjen e koraleve në zonë, sipas Muhamed Dean, një profesor në Fakultetin e Mjekësisë Veterinare, i cili merret me florën dhe faunën detare.

Dean shton se fakti që ndodhin ndryshime të ndryshme në oqeane për shkak të rritjes së temperaturave nuk mund të injorohet, por shton se duhet të bëhen studime shtesë shkencore.

Në maj, anëtarët e ekipit kërkimor, në bashkëpunim me zhytësit, u përpoqën, por nuk arritën të kapnin disa ekzemplarë peshkaqenësh për të siguruar mostra për testim. Ekipi po planifikon një përpjekje tjetër në korrik.

Lexo edhe

Video