Sa shpesh është normale të urinoni dhe çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje?

Sa shpesh është normale të urinoni dhe çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje?

Sa shpesh keni nevojë për të urinuar varet nga një numër faktorësh, duke përfshirë sasinë e lëngjeve që pini dhe sa mirë funksionojnë veshkat tuaja.

“Normal” konsiderohet katër deri në dhjetë herë në 24 orë, dhe mënyra se si funksionon fshikëza juaj tregon shumë për shëndetin në përgjithësi, sepse urinimi më i shpeshtë se zakonisht mund të jetë një tregues i sëmundjeve dhe gjendjeve të ndryshme.

Mjekia Kenny Sui nga Klinika e Këmbëve në Londër thotë se disa pije – si kafeina dhe alkooli – kanë një efekt të veçantë në funksionin e fshikëzës dhe rrisin urinimin, por urinimi më shumë se dhjetë herë në ditë pa simptoma të tjera nuk është shqetësim.

Përveç shpeshtësisë, ajo thotë se duhet kushtuar vëmendje nëse urinimi është i dhimbshëm, nëse rrjedhja është shumë e dobët, nëse ka gjak dhe sa zgjat urinimi.

Nëse e mbani urinën tuaj shpesh, ka të ngjarë të lërë pasoja. Mbajtja e vazhdueshme e urinës mund të dobësojë muskujt e fshikëzës, gjë që mund të çojë në mbajtjen e urinës. Kjo do të thotë që nuk do të jeni në gjendje të urinoni plotësisht dhe se vazhdimisht do të keni ndjenjën se keni nevojë për më shumë.

Mbajtja e urinës gjithashtu mund të çojë në infeksione të vazhdueshme të fshikëzës. Dhe rreziku i infeksionit mund të zvogëlohet me rritjen e marrjes së lëngjeve, urinimin të paktën çdo dy orë dhe mos vonimin e urinimit. Vetëm në kombinim, lëngu, urinimi dhe mos mbajtja mund të çojnë në zvogëlimin e rrezikut të infeksioneve urologjike, pra vetëm rritja e marrjes së lëngjeve nuk është aq efektive.

Te njerëzit e shëndetshëm, urina është sterile dhe një infeksion i traktit urinar ndodh nëse bakteret nga zorra e trashë gjejnë rrugën e tyre përmes uretrës në fshikëz dhe nëse fillojnë të shumohen, shkruan Science Daily.

Te gratë, rreziku i zhvillimit të një infeksioni është më i lartë sepse uretra e tyre është më e shkurtër, kështu që bakteret e gjejnë më lehtë rrugën e tyre, për shembull kur zbrazin zorrët ose bëjnë seks.

Çfarë ngjyre është urina juaj dhe çfarë do të thotë:


Pa ngjyrë, plotësisht transparente – ju pini shumë ujë dhe do të ishte mirë ta pakësoni atë.

Ngjyra e kashtës së zbehtë – Kjo ngjyrë është normale dhe tregon se gjithçka është mirë me shëndetin tuaj dhe se po pini aq lëng sa keni nevojë.

E verdhë transparente – dhe kjo ngjyrë është brenda kufijve normalë.

E verdhë e errët – gjithçka është mirë, por ju duhet të pini më shumë ujë.

Ngjyra qelibari ose mjalti – trupi juaj dëshiron lëngje.

Ngjyra e birrës, pak kafe – mund të jetë sëmundje e mëlçisë ose dehidratim i rëndë. Pini më shumë ujë për disa ditë dhe nëse ngjyra e urinës tuaj mbetet e njëjtë, shihni një mjek.

Rozë ose e kuqërremtë – kjo ngjyrë mund të shfaqet nëse hani panxhar, boronica, por edhe nëse ka gjak në urinë. Kjo gjithashtu mund të tregojë probleme serioze shëndetësore – sëmundje të veshkave, tumore, infeksion të traktit urinar, probleme të prostatës ose diçka tjetër. Gjithashtu, urina ka të njëjtën ngjyrë në helmimin me merkur. Sigurohuni që të telefononi mjekun tuaj.

Ngjyra portokalli – dhe në këtë rast mund të jetë dehidratim, por edhe probleme me mëlçinë ose kanalin biliare. Gjithashtu, urina ka të njëjtën ngjyrë në helmimin nga ushqimi. Nuk është keq të kontaktoni një mjek.

Blu ose jeshile – një sëmundje e rrallë gjenetike mund të rezultojë në ngjyra të tilla të urinës, por edhe disa baktere që infektojnë traktin urinar. Helmimi nga ushqimi ose marrja e ilaçeve të caktuara është gjithashtu e mundur.

Lexo edhe

Video