Sa më shumë ujë për vertebra të lubrifikuara

Sa më shumë ujë për vertebra të lubrifikuara

Nëse pajisjet digjitale kanë lehtësuar shumë fusha të jetës së përditshme, është po aq e vërtetë që ato kanë shkaktuar një zvogëlim të kohës së kushtuar lëvizjes dhe, në përgjithësi, aktiviteteve në natyrë, veçanërisht kur bëhet fjalë për të rinjtë, shkruan faqja italiane e internetit ”il Giornale”.

Përveç shkaktimit të një lloj stresi psikofizik, i cili çon në çrregullime të ndryshme, të tilla si gjumi, përdorimi i tepërt i këtyre mjeteve do të duket se çon në zhvillimin e të ashtuquajturit qafë teknologjie ose një grup dhimbjesh në qafë për shkak të përdorimit të zgjatur të PC, tabletëve dhe telefonave inteligjentë.

Për t’u përballur me këtë fenomen, i cili është gjithnjë e më i përhapur sidomos në mesin e popullatës së adoleshentëve, është një studim i kryer së fundmi nga Shoqata e Kirotraktorëve Anglezë, sipas së cilës 40% e djemve midis moshave 11 dhe 16 janë ankuar për këtë dhimbje të lidhur, në më shumë se një rast në shtatë, me teknologjinë.

Në fakt, nën 30 vjeç do të kalonin deri në 10 orë në ditë me sytë drejtuar në ekran, ndërsa më shumë se gjysma e djemve e përdorin smartfonin edhe në shtrat, me pasoja të pashmangshme për sjelljen.

Kjo do të shpjegonte rritjen e numrit të njerëzve që vuajnë nga dhimbje shpine dhe dhimbje qafe.


Për të kapërcyer këto probleme, përveç zbatimit të disa masave praktike, të tilla si pozicionimi i PC në nivelin e syve, përdorimi i një mbajtëse tabletash dhe rezervimi i intervaleve të shpeshta për t’u ngritur dhe ecur, një ndihmë e vlefshme duket se vjen nga uji.

Sipas ekspertëve , të jesh në gjendje të mbështetesh në një nivel të mirë të hidratimit do të përfaqësonte një kusht thelbësor për të mbajtur fleksibël disqet e kolonës kurrizore.

“Në nyjet tona kemi një përmbajtje të lartë uji që kontribuon në vetitë e amortizimit dhe vajosjes në çdo lëvizje më të vogël”, shpjegon profesor Nicola Sorrentino.

”Për këtë arsye është e nevojshme të pimë shumë ujë për të mbajtur veten të hidratuar dhe për të mbajtur lëngun synovial, përgjegjës për vajosjen e vertebrave gjatë lëvizjes, në sasitë e duhura. Sigurisht, nuk duhet të nënvlerësojmë faktin se shumë orë të kaluara para një ekrani, pa ndërprerje dhe për këtë arsye pa pirje, gjithashtu mund të kenë efekte negative në aftësitë njohëse, të tilla si përqendrimi i zvogëluar dhe dhimbjet e kokës”, shtoi ai.

”Literatura më e fundit shkencore tregon se edhe një nivel i dehidrimit prej vetëm 1-1,5% mund të ketë efekte negative në aftësitë tona njohëse”, theksoi Sorrentino.

Lexo edhe

Video