Sa duhet të punojë një gjerman mesatarisht për akullore e sa për televizor

Sa duhet të punojë një gjerman mesatarisht për akullore e sa për televizor

Për një orë punë në qershor të këtij viti, një gjerman mesatarisht fitoi një udhëtim në kinema, gjysmë kilogramë kafe, një pullë postare, bukë dhe një shishe birrë. 30 vjet më parë, atij iu desh të punonte shtatë minuta më shumë për të gjitha këto.

Për të njëjtat produkte dhe shërbime, qytetarët gjermanë punojnë më pak sot se në vitin 1991, sipas të dhënave të Institutit të Ekonomisë Gjermane (IW).

Nga ana tjetër, e ashtuquajtura fuqi blerëse për minutë fitimi ka rënë në krahasim me vitin 2020. Përkatësisht, dy vjet më parë, gjermanëve iu desh të punonin 56 minuta për produktet dhe shërbimet e përmendura.

Llogaritjet e IW bazohen në lëvizjet e çmimeve të produkteve dhe shërbimeve, si dhe në fitimet neto për orë.

“Nga ribashkimi i Gjermanisë deri në vitin 2021, fuqia blerëse për minutë të të ardhurave është rritur 27 për qind”, tha Christoff Schroder nga IW, duke shtuar se statistikat tani, natyrisht, janë përkeqësuar për shkak të normës së lartë të inflacionit.

Norma vjetore e inflacionit në korrik ishte 7.5 për qind, njoftoi sot Enti Shtetëror i Statistikave. Në qershor, çmimet e konsumit u rritën me 7.6 për qind krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Çmimet në Gjermani janë rritur prej disa kohësh, veçanërisht pas shpërthimit të luftës në Ukrainë, e cila shkaktoi rritjen e çmimeve të energjisë dhe ushqimeve.


“Ka gjithashtu faktorë të jashtëzakonshëm që ndikojnë në çmimet e ushqimeve, për shembull një korrje e dobët,” tha Schroder, duke shtuar se tani rritjet e çmimeve janë “të mëdha”.

Në qershor të këtij viti, gjermanëve iu desh të punonin tre minuta më shumë për të blerë 2.5 kilogramë patate se në vitin 1991, që do të thotë se e fitonin vetëm pas 13 minutash punë.

Shërbimet e parukerisë për femrat janë bërë edhe më të shtrenjta për shkak të larjes dhe tharjes së flokëve dhe për këtë duhet të punojnë një orë e 11 minuta – që është 12 minuta më shumë se në vitin 1991.

Njerëzit që paguajnë më shumë për shërbimet sigurisht që paguajnë më shumë, tha Schroder.

Blerja e një televizori tani kërkon më pak punë se 30 vjet më parë – 17 orë e 58 minuta dhe 79 orë e katër minuta në vitin 1991.

Çmimi i akullores ka mbetur mjaft i qëndrueshëm, sipas IW. Mesatarisht, gjermanët duhet të punojnë katër minuta e 57 sekonda për një lugë akullore që kushton 1.70 euro.

“Për të njëjtin numër minutash në punë, pavarësisht inflacionit, marrin më shumë akullore në shkop”, vlerëson Instituti.

Lexo edhe

Video