Rritja e çmimeve me shumicë në Gjermani u ngadalësua në tetor

Rritja e çmimeve me shumicë në Gjermani u ngadalësua në tetor

Rritja e çmimeve me shumicë në Gjermani u ngadalësua në tetor, duke reflektuar një rritje më të butë të çmimeve të karburanteve, treguan të martën të dhënat e Destatis.

Çmimet me shumicë u rritën 17.4 për qind në tetor krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, pas një rritjeje prej 19.9 për qind në shtator, llogariti Destatis.

Në bazë mujore, ato ranë me 0.6 për qind, pas të njëjtës rritje në përqindje në shtator.


Arsyeja kryesore për vazhdimin e rritjes së fortë të çmimeve me shumicë në tetor ishte rritja prej 41.5 për qind e çmimeve të karburanteve, thekson Destatis. Në shtator, çmimet e karburanteve me shumicë janë rritur me 61.9 për qind.

Çmimet me shumicë të disa lëndëve të para dhe produkteve gjysmë të gatshme u rritën më së shumti në tetor krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, duke përjashtuar dyfishin e çmimit të lëndëve djegëse të ngurta dhe 52.2 për qind çmimet më të larta të kafshëve të gjalla.

Sipas statistikave, vihet në dukje edhe rritja me 40 për qind e çmimeve me shumicë të qumështit, produkteve të qumështit, vezëve, vajrave ushqimorë dhe yndyrave ushqimore. Pothuajse me të njëjtën përqindje u rritën çmimet e produkteve kimike. Drithërat, duhani, farat dhe foragjeret u rritën në çmimet e shitjes me shumicë me 27.6 për qind.

Pesha ishte një rënie prej 15 për qind në çmimet e shitjes me shumicë për materialet e ricikluara dhe skrapin. Krahasuar me shtatorin, materiali i ricikluar dhe mbetjet u bënë më të lira në shitjet me pakicë me 10.5 për qind dhe derivatet me 5.4 për qind, tregon raporti i Destatis.

Lexo edhe

Video