Rriten çmimet e të gjitha ushqimeve në SHBA

Rriten çmimet e të gjitha ushqimeve në SHBA

Gjatë 12 muajve të fundit, çmimet e ushqimeve janë rritur me 13.1%, rritja më e madhe vjetore e çmimeve që nga marsi i vitit 1979, njoftoi Byroja e Statistikave të Punës në SHBA.

Çmimet e pothuajse të gjitha produkteve ushqimore janë rritur gjatë vitit të kaluar.

Vezët u rritën me 38%, si dhe çmimet e produkteve të tjera: mielli me 22.7%, pula me 17.6%, qumështi me 15.6%, mishi i grirë me 9.7%, proshuta me 9.2%. Frutat dhe perimet u rritën me 9.3%.

Një sërë faktorësh ndikuan në rritjen e çmimeve të ushqimeve. Nga njëra anë, gripi i shpendëve në SHBA nënkuptonte më pak vezë, një thatësirë e madhe në Brazil preu të korrat e kafesë dhe lufta në Ukrainë bëri që çmimet e grurit të rriteshin në pranverë.

Përveç kësaj, shumë kosto të tjera për të cilat prodhuesit duhet të shqetësohen janë rritur, si kostot e karburantit, fuqisë punëtore dhe paketimit.

Pavarësisht nga rritja e çmimeve, konsumatorët ende duhet të blejnë produkte ushqimore, por ata mund të zgjedhin opsione më të lira. Prodhuesit, shitësit ushqimorë dhe restorantet kanë vënë re se konsumatorët me të vërtetë po zëvendësojnë artikujt më të shtrenjtë me ato më të përballueshme.


Sipas CNN, kërkesa për biftek po bie, ndërsa interesi për mishin e pulës po rritet. Është vënë re gjithashtu se konsumatorët tani po përgatisin më shumë vakte në shtëpi.

Edhe restorantet po i rrisin çmimet, por me një ritëm pak më të ngadaltë. Në periudhën nga 12 muaj deri në korrik, çmimet në restorante janë rritur me 7.6%, që është më pak se inflacioni i përgjithshëm.

Duke parë çmimet në dyqane, duhet theksuar se disa artikuj kanë shënuar rritje më të madhe nga muaji në muaj se të tjerët.

Në korrik, të përshtatura për ndryshimet sezonale, çmimet e vezëve u rritën me 4.3% krahasuar me muajin qershor. Kafeja dhe gjalpi i kikirikut u rritën me 3.5 për qind secila.

Mielli u rrit me 3.2 për qind dhe buka me 2.8 për qind. Djathi u rrit me 2 për qind, ndërsa mishi i pulës u rrit me 1.4 për qind.

Megjithatë, disa produkte u bënë edhe më të lira: çmimet e agrumeve ranë me 3.2%, qumështi i plotë me 1.4%, mishi i pjekur i papjekur me 1.3%, dhe proshuta me 1%. Reduktimi më i madh u regjistrua te hot-dog, çmimet e të cilëve ranë me 6.1%.

Lexo edhe

Video