Rregullatori gjerman nis hetimet kundër Apple

Rregullatori gjerman nis hetimet kundër Apple

Rregullatori gjerman i konkurrencës (FCO) njoftoi të hënën se ka nisur një hetim për të përcaktuar nëse gjigandi i teknologjisë amerikane Apple po abuzon me pozicionin e tij dominues të tregut.

Rregullatori dëshiron të përcaktojë nëse Apple ka një rëndësi të veçantë për konkurrencën, e cila shtrihet në shumë tregje, thuhet në deklaratë.

“Fokusi kryesor i hetimit do të jetë në biznesin e App Store, pasi lejon Apple të ndikojë në biznesin e kompanive të tjera”, shpjegon udhëheqësi i FCO Andrreas Mundt.

“Ne do të kontrollojmë për të parë nëse Apple ka ndërtuar një ekosistem digjital me shumë treg rreth iPhone dhe sistemit të tij operativ iOS. Apple prodhon tableta, kompjuterë dhe pajisje që barten dhe ofron një sërë shërbimesh në lidhje me këto pajisje”, shpjegon Mundt.


FCO tregon se ai tashmë ka përdorur kompetencat e zgjeruara kohët e fundit, të përqendruara në kompanitë digjitale, për të kontrolluar nëse Google, Facebook dhe Amazon kanë shkelur rregullat e konkurrencës duke bërë biznes me të dhëna.

Ata tregojnë se midis ankesave janë ato nga media dhe sektori i reklamave, të cilët ankohen për kufizimin e Apple në monitorimin e përdoruesve kur prezantojnë sistemin operativ iOS 14.5.

Apple gjithashtu mund ta gjejë veten nën vëzhgim për kundërshtimin e shkeljes së rregullave të konkurrencës duke instaluar aplikacionet e saj në pajisjet që ka prodhuar.

Një zëdhënëse e Apple pretendoi se App Store ofron mundësi të barabarta për të gjithë prodhuesit e aplikacioneve në Gjermani, pavarësisht nga madhësia.

“Ne mezi presim të diskutojmë modelin tonë të biznesit me FCO dhe të diskutojmë hapur çdo çështje që ata dëshirojnë të tregojnë”, tha një zëdhënëse e Apple, duke shtuar se janë të gatshëm për bashkëpunim.

Lexo edhe

Video