Roveri kinez Yutu 2 në Hënë, niset drejt “kasolles misterioze”

Roveri kinez Yutu 2 në Hënë, niset drejt “kasolles misterioze”

Roboti ka qenë në kraterin Von Kármán për pak më shumë se 1000 ditë.

Pothuajse saktësisht tre vjet më parë, një sondë u ul në anën e largët të Hënës për herë të parë.

Misioni kinez Chang’e 4 kishte pamjet e tij në kraterin Von Kármán 180 kilometra të gjerë në pellgun Aitken të Polit të Jugut. Përplasja komplekse erdhi më 3 janar 2019.

Në dhjetor 2019, Yutu 2 theu rekordin e jetëgjatësisë prej 321 ditësh të mbajtur nga roveri sovjetik Lunokhod 1 që nga 1971. Ndërkohë, roveri, i mbikëqyrë nga një ekip planifikimi, shkencor dhe kontrolli, ka mbuluar rreth 840 metra në sipërfaqen hënore dhe ka parë gjëra të çuditshme.

Në shtator 2019, për shembull, Administrata Kombëtare e Hapësirës së Kinës (CNSA) njoftoi se Yutu 2 kishte identifikuar një “substancë të ngjashme me xhel” me një ngjyrë të pazakontë. Në fund të fundit, strukturat vezulluese të gjelbra rezultuan të ishin material shkëmbor që ndoshta ishte shkrirë dhe ndryshuar nga një përplasje meteori.


Nëntorin e kaluar, në fund të ditës së 36-të hënore, Yutu 2 thuhet se ka hasur përsëri në diçka të çuditshme në Hënë. Kanali mediatik i CNSA “Our Space” publikoi një regjistrim që dukej të ishte si një objekt në formë të paqartë kubi.

Autori i CNSA bëri shaka për veçorinë e peizazhit si një “kasolle misterioze”. Struktura tani duhet të ekzaminohet më nga afër, oficerët e misionit kanë ndryshuar rrjedhën e roverit në përputhje me rrethanat në mënyrë që të lëvizin drejt tij.

Objekti i hijezuar në gri është rreth 80 metra në veri të Yutu 2, kështu që nuk duhet të jetë tepër i madh. Pranë tij ka një krater të vogël përplasjeje, gjë që tregon se “kasollja” është një shkëmb i thjeshtë që është hedhur ose ekspozuar gjatë përplasjes.

Sidoqoftë, do të duhet pak kohë para se të mund të bindni veten: Pasi Yutu 2 mund të lëvizë shumë ngadalë nëpër terrenin sfidues dhe duhet të kapërcejë disa pengesa, udhëtimi atje për roverin do të zgjasë dy deri në tre ditë hënore – që korrespondon me po aq muaj tokësorë.

Chang’e 4 është misioni i katërt hënor i Kinës dhe misioni i dytë që përdor një rover hënor.

Lexo edhe

Video