RLI: Propaganda serbo-ruse përpiqet që ta ndryshojë historinë e Ballkanit Perëndimor

RLI: Propaganda serbo-ruse përpiqet që ta ndryshojë historinë e Ballkanit Perëndimor

Instituti RLI në një studim të vetin që e ka botuar më 18 tetor 2021, ka konstatuar se Rusia dhe Serbia po përpiqen që ta ndryshojnë përmes propagandës historinë në Ballkanin Perëndimor, duke i bërë viktimat agresorë dhe, e kundërta, agresori duke e shndërruar në viktimë.

Serbia po investon miliarda dollarë në zhvillimin e ushtrisë, duke tejkaluar edhe Kroacinë, e cila është anëtare e NATO-s. Krijimi i ‘Botës Serbe’ është synim i kamotshëm i Qeverisë Serbe që të mbështetet plotësisht nga Kisha Ortodokse Serbe. Deri tani propaganda është ende një nga armët më të forta të Serbisë, e mbështetur nga Rusia.

Ofensiva e dezinformatave po ndodh kryesisht te aleatët e Rusisë, siç janë Serbia dhe Republika Serbe. Përpjekjet për të mbuluar gjenocidin e Srebrenicës dhe për ta kthyer okupatorin në viktimë, po bëhet përmes mediave të kontrolluara nga shteti rus. Një strategji tjetër për të ndryshuar historinë në Ballkan janë konferencat që nxjerrin raporte voluminoze që paraqesin popullin serb si viktima të luftës të shkaktuara nga vetë Serbia.

Konferenca “Viktimat serbe në luftën civile në Sarajevë (1991-1995) dhe viktimat në rajonin e Srebrenicës (1991-1995)” për herë të fundit u organizua nga Instituti Shtetëror i Moskës për Marrëdhëniet Ndërkombëtare (MGIMO), që është pjesë e  Ministrisë ruse të Punëve të Jashtme.

Kjo konferencë e organizuar nga Departamenti i Shkencave Politike pranë MGIMO-s, me mbështetjen e Klubit Ballkanik dhe komunitetit serb të MGIMO-s, Qendrës Republikane për Studimin e Krimeve të Luftës në Banja Llukë dhe Shtëpinë Ruse në Beograd, synon të shtrembërojë të vërtetën mbi gjenocidin në Srebrenicë.

Njoftimi i konferencës flet për radikalizmin islamik në Bosnje e Hercegovinës dhe demonizimin e serbëve nga mediat. Sipas njoftimit, “kërkimi shkencor” filloi dy vjet më parë. Ndërsa flitej për një ndarje të mundshme të Republikës Serbe,  propaganda ruse është vënë plotësisht në shërbim të serbëve, duke u përpjekur të portretizojë kriminelin si viktimë.

Një konferencë e ngjashme, “25 vjet luftë për të vërtetën”, gjoja për të hedhur dritë mbi historinë dhe të vërtetën, u organizua nga Fondacioni Gorchakov më 14 shtator 2021. Gjatë diskutimit të panelit “Gjetjet e komisioneve të pavarura ndërkombëtare: Viktimat serbe të luftës civile në Sarajevë 1991-1995 dhe viktimat në rajonin e Srebrenicës 1991-1995”, ekspertët arritën në përfundimin se autorët e këtij krimi të tmerrshëm nuk duhet të kërkohet në palën serbe.

Gjenocidi kundër popullsisë boshnjake nuk përmendet askund, ndërsa pjesëmarrësit e konsideruan të nevojshme publikimin e gjetjeve nga konferenca sa më shumë që të jetë e mundur, duke e paraqitur palën serbe si viktimë dhe krimet e kryera nga serbët konsiderohen të pretenduara, pavarësisht se në vitin 2017 Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë vendosi që masakra e Srebrenicës përbënte gjenocid.

Një retorikë e tillë që mohon gjenocidin në Srebrenicë dhe përpiqet të provokojë një konflikt të ri, është dëgjuar shpesh nga anëtari i Presidencës serbe në Bosnjë e Hercegovinë, Milorad Dodik. Ai kohëve të fundit ka shkuar edhe më tej duke deklaruar, se “nëse është e nevojshme, ne gjithashtu do ta mbrojmë forcat tona [Republika Serbe]. Nëse ata vijnë për të thënë se NATO do të ndërhyjë, ne do të kërkojmë ndihmën e miqve tanë të cilët na thanë qartë dhe me zë të lartë se ata [duke iu referuar Rusisë] kurrë nuk i lënë miqtë e tyre në llum”.


Retorika kërcënuese kundër NATO-s kohëve të fundit është përdorur nga presidenti serb Aleksandar Vuçiq, në rastin e ndërhyrjes së Forcave Speciale të Policisë së Kosovës për të zbatuar masën e reciprocitetit për targat e automjeteve në pikat kufitare me Serbinë.

Vuçiq pranë kufirit me Kosovën vendosi në gatishmëri, duke i bërë thirrje NATO-s që të ndërhyjë brenda 24 orëve, përndryshe Ushtria serbe do të ndërhynte.

Konferenca e organizuar nga MGIMO së bashku me Fondacionin Gorchakov me mbështetjen e Këshillit për Marrëdhëniet Ndërkombëtare Ruse, është një përpjekje për të rishkruar historinë e Ballkanit.

Në mars 2021, zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova lëshoi ​​një deklaratë dezinformuese për Kosovën.

“Duke vepruar nën mbulimin e agresionit të NATO-s, militantët nga e ashtuquajtura Ushtria Çlirimtare e Kosovës po kryejnë krime të tmerrshme, duke përfshirë rrëmbimin e serbëve, organet e tyre dhe të cilat më pas u hoqën dhe u shitën”, kishte thënë Zakharova.

Me qëllim të keqinformimit të opinionit publik, deklarata të tilla dezinformuese janë përdorur rregullisht kundër vendeve të Ballkanit Perëndimor që nuk janë ende anëtare të Bashkimit Evropian apo NATO-s.

Fushata serbo-ruse për të ndryshuar historinë në Ballkan nuk ka kaluar pa pasoja edhe për Kosovën. Dihet se raporti i politikanit zviceran Dick Marty është iniciuar në Këshillin e Sigurimit të OKB-së nga eurodeputetët rusë Konstantin Kosachev dhe Mikhail Margelov së bashku me Milosh Aligrudiq, eurodeputet nga Serbia dhe Yevhen Marmazov nga Partia Komuniste e Ukrainës.

Nisma për krijimin e Gjykatës Speciale u bazua në këtë raport, si përpjekje për të ndryshuar historinë dhe duke gjykuar krimet e pretenduara nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës.

Serbia vazhdon përpjekjet për të rishkruar historinë duke kërkuar që Kosova të hapë arkivat inekzistente të UÇK-së, në këmbim të kthimit të mbetjeve mortore të viktimave të vrara nga Ushtria serbe gjatë luftës në Kosovë. Mbetjet mortore u transportuan në Serbi gjatë luftës, një përpjekje tjetër e pasuksesshme për të fshehur krimet e kryera nga Ushtria serbe në Kosovë.

Lexo edhe

Video

error: