“Reporterët pa Kufij”: Putini po shkel lirinë e mediave

“Reporterët pa Kufij”: Putini po shkel lirinë e mediave

​Organizata “Reporterët pa Kufij” u përqëndrua në çështjen e Meduza, një media e lajmeve me qendër në Riga, Letoni, të cilën Ministria Ruse e Drejtësisë ia shtoi “Regjistrit të mediave të huaja masive që kryejnë funksionet e një agjenti të huaj”, rreth dy javë më parë.

Organizata tha në deklaratën e saj se pasi u gjet në atë listë, Meduza u detyrua të “mbyllte zyrën dhe të ulte pagat”.

Aty thuhet se Meduza, e cila financohet përmes reklamave, pretendoi se kishte më shumë se 13 milionë vizitorë në muaj, por që numri ra ndjeshëm dhe se shumë reklamues kanë braktisur shitjen.

Prandaj Meduza u desh të mbyllë zyrat në Riga dhe Moskë, të përgjysmojë pagat e stafit, të ndërpresë shërbimet e profesionistëve të pavarur dhe të nisë një apel për dhurime.

“Reporterët pa Kufij” i ka bërë thirrje autoriteteve ruse të heqin “regjistrin drakonian dhe shpifës të medias” si “agjent i huaj”, i cili ekziston vetëm për t’i dhënë mundësi qeverisë të shtrëngojë kontrollin e saj ndaj shtypit, Vladimir Putin, ka shkuar hap më tej”.

Ai nënshkroi javën e kaluar një ligj të ri që detyron mediat të cilat vendosin të ribotojnë përmbajtjen e prodhuar media të listuara në një regjistër të veçantë, se “materiali u prodhua nga një agjent i huaj, në të kundërtën përballet me gjobë deri në 50,000 rubla ruse”, (650 dollarë amerikanë).


Duke shënuar Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit në 3 maj, gazetarët dhe OJQ-të në të gjithë botën i bënë thirrje Rusisë të ndalojë shtypjen e mediave të pavarura, duke kujtuar Moskën se ajo ka nënshkruar Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, e cila garanton lirinë e shprehjes për të gjithë qytetarët, si dhe të drejtën “për të marrë dhe dhënë informacion dhe ide pa ndërhyrje nga autoriteti publik dhe pavarësisht nga kufijtë”.

Ata theksuan se “media e pavarur ruse, dhe veçanërisht gazetaria hulumtuese, është nën kërcënim të madh”.

“Që nga fillimi i presidencës së tij, Vladimir Putin ka goditur mediat e pavarura përmes mjeteve të ndryshme: kufizime legjislative, ndryshim të pronësisë, gjobitje dhe kallëzime penale,” lexoni dokumentin.

Si pasojë, peizazhi mediatik i Rusisë “tani është i dominuar nga pika të kontrolluara nga shteti ose miqtë e vjetër të Vladimir Putinit”, shtoi RPK.

Rusia renditet e 150-ta nga 180 vende në Indeksin e Lirisë së Shtypit Botërore të RSF-së 2020.

Lexo edhe

Video