Raporti: BE mblodhi më pak para në tregun e kapitaleve për të ndihmuar krizat prej pandemise

Raporti: BE mblodhi më pak para në tregun e kapitaleve për të ndihmuar krizat prej pandemise

Bashkimi Evropian mblodhi më pak para në tregun e kapitaleve këtë vit sesa ishte planifikuar fillimisht për programin e saj të stimulimit të pandemisë për të ndihmuar vendet të rikuperohen nga kriza e shkaktuar nga shpërthimi i Covid-19.

Më pak obligacione u emetuan pasi kërkesa për pagesa ishte më e ulët, kështu që nevojat për financim për vitin 2021 u rregulluan, tha Komisioni Evropian.

Megjithatë, sipas një zëdhënësi, Komisioni Evropian do të ketë fonde të mjaftueshme për të kryer të gjitha pagesat në të ardhmen.


Janë emetuar gjithsej 71 miliardë euro (80 miliardë dollarë) obligacione, më pak se 80 miliardë euro fillestare.

Obligacionet janë pjesë e një programi prej 800 miliardë eurosh për të mbështetur rimëkëmbjen e bllokut nga pandemia dhe për të ndihmuar në ndërtimin e një Evrope më të gjelbër, më dixhitale dhe më elastike.

Obligacionet përfshinin “obligacione të gjelbra” ekologjike me vlerë 12 miliardë euro, të dedikuara për financimin e projekteve miqësore me klimën si pjesë e planeve të rindërtimit, të tilla si projekte kërkimore të tranzicionit të energjisë.

Programi financohet nga borxhet që duhet të shlyhen kolektivisht deri në vitin 2058.

Lexo edhe

Video