Rama dhe Kurti zotohen për lehtësim të shkëmbimeve tregtare

Rama dhe Kurti zotohen për lehtësim të shkëmbimeve  tregtare

Në forumin e biznesit Kosovë-Shqipëri, i cili po mbahet sot në Elbasan krerët e dy qeverive, asaj shqiptare dhe kosovare u pajtuan se ka një trend të rritjes së shkëmbimeve tregtare mes dy vendeve, ndërkohë që u zotuan se do të vazhdojnë të angazhohen në lehtësimin e këtyre shkëmbimeve.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama e ka konsideruar si pozitiv trendin e shkëmbimeve tregtare, ndërsa shtoi se marrëveshjet e nënshkruara sot në kuadër të mbledhjes së shtatë të dy qeverive adresojnë problematikat biznesore. 

“Në këto vite ka një trend konstant rritës në  shkëmbimet tona tregtare, por ne besojmë që potenciali është ende më i madh dhe përtej asaj që i takon vetë biznesit  është detyra jonë që të lehtësojmë sado që të jetë e mundur shkëmbimet tregtare shtimin e aktivitetin e bizneseve në shtete respektive dhe ndërveprimin mes tyre nga shteti në shtet. Edhe sot një pjesë e marrëveshjeve të bëra adresojnë pikërisht nevojën e lehtësimit të këtyre shkëmbimeve,  transiti i përbashkët dhe zhdoganimi është një punë e nisur qysh prej disa vitesh midis administratave doganore por tani më kemi një plan veprimi të përbashkët për të zbatuar procedurat e transitit në zyrën e doganës së Kosovës pranë Portit të Durrësit për mallra me destinacion Kosovën gjë që ka nisur  prej janarit të vitit 2019 dhe në të njëjtën kohë ka nevojë për përmirësime të mëtejshme”, u shpreh ai.

Kryeministri shqiptar tha se edhe për frutat dhe perimet garantohet lehtësim drastik i procedurave të transportit, bazuar në njohjen reciproke të certifikatave fitosanitare.

Ai tha se marrëveshja e sotme për lehtësimin e tregtisë mes palëve do krijoj lehtësimin e mëtejshëm të procedurave doganore për mallrat.

“Një marrëveshje e firmosur sot për lehtësimin e tregtisë mes palëve do bëjë lehtësimin e mëtejshëm të të gjithë procesit  të procedimit në doganë dhe të hyrje e daljeve të mallrave…  po ashtu kemi bërë njohjen reciproke të licencave doganore dhe regjistrimi i tyre pranë autoriteteve kompetente doganore në mënyrë që kryerja e deklarimeve dhe transitit në territorin e njërës Republikë apo tjetër të jetë e unifikuar dhe të përfshij edhe njohjen e garancisë për borxhin e mundshëm në këtë regjim. Përcaktimi që në zonën doganore të Portit të Durrësit dhe Porto Romano, vendoset zyra doganore e Kosovës dhe në vijim sipas interesit reciprok të palëve vendosja e zyrave dhe agjencive të tjera të palës tjetër besoj që është një lajm pozitiv”, theksoi ai.

Në forumin me bizneset nga Shqipëria dhe Kosova, Rama foli edhe për njohjen e ndërsjellë të certifikatave veterinare dhe fitosanitare.


Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti u shpreh se është e rrugës që dy qeveritë të zotohen për heqjen e barrierave jo tarifore duke krijuar një komision të përbashkët ndërqeveritar.

Kurti po ashtu tha se nëse krahasohet viti 2010 me vitin 2020 në aspektin e qarkullimit të mallrave ka një rritje prej 200 përqind.

“Mund të marrim shembull dekadën e fundit konkretisht nëse krahasojmë qarkullimin e mallrave në vitin 2010 me vitin 2020 pra me një dekadë mes dallim shohim se kemi rritje prej 200 përqind, eksportet e Kosovës drejt Shqipërisë janë rritur për 257përqind, ndërkaq importet për 174 përqind. Në vitin 2010 vetëm 10.4 përqind të eksporteve të Kosovës shkonin drejt Shqipërisë, ndërsa në vitin 2020 kjo shifër ishte 23/2%. Dhe po ashtu në këtë periudhë pjesëmarrja e importeve nga Shqipëria në totalin e importeve që vinin në Kosovë kishte rritje prej 81 përqind”, tha Kurti.

Shefi i ekzekutivit kosovar deklaroi se premisat e të dy vendeve janë premtuese për zhvillimin e ekonomive të të dyjave vendeve, teksa theksoi se kërkohet vetëm gatishmëri.

“Së bashku mund të zhvillojmë politika të cilat stimulojnë zhvillimin e industrive përpunuese me theks tek ajo e ushqimit, komplementojnë nevojat energjetike të të dy vendeve sepse edhe natyrën e kemi përplotësuese nxisin bashkëpunimin në bujqësi, mbështesin inovacionin dhe shërbimet  në fushën e teknologjisë dhe informacionit. Premisat tona janë premtuese flasim të njëjtën gjuhë dhe kemi kulturë të përafërt të të bërit biznes tregjet tona janë të rëndësishme për eksportet e të dyja vendeve, rritja e punësimit në të dy vendet është prioritet, pra na bashkojnë premisat. Struktura e ekonomive dhe objektivat mbeten gatishmëria dhe vullneti institucional për ta ndihmuar tutje zhvillimin e të dy ekonomive tona dhe jam i sigurt se as nuk na mungon me kryeministrin Rama dhe me mua”, theksoi ai.

Kurti shprehu nevojën edhe për lehtësim të procedurave për qarkullim të punëtorëve mes dy shteteve, Kosovës dhe Shqipërisë.

Gjatë ditës sotme në Elbasan të Shqipërisë u mbajt mbledhja e përbashkët mes Qeverisë së Kosovës dhe asaj të Shqipërisë. Aty u nënshkruan 13 marrëveshje për avancim të marrëdhënieve bilaterale ndërmjet dy vendeve.

Lexo edhe

Video