Qeveritë e BE-së po zbusin “goditjen elektrike” ndaj konsumatorëve me një sërë masash

Qeveritë e BE-së po zbusin “goditjen elektrike” ndaj konsumatorëve me një sërë masash

Në krizën aktuale energjetike që po trondit mbarë botën, vendet e Bashkimit Evropian po përpiqen të mbrojnë konsumatorët në mënyra të ndryshme, ose të paktën të zbusin ndikimin në buxhetet e familjeve të tyre nga faturat e larta të energjisë elektrike dhe çmimet e larta të karburanteve.

Në tetor, Komisioni Evropian njoftoi një “grumbull mjetesh” që anëtarët e BE-së mund t’i përdorin pa shkelur rregullat e konkurrencës, të cilat përfshijnë ndihmën financiare për familjet më të varfra, subvencione, financimin e rinovimit të ndërtesave për të kursyer energji dhe përjashtimin e familjeve në nevojë nga taksat mbi energjinë.

Britania njoftoi sot një paketë masash me vlerë 15 miliardë funte për të mbështetur familjet që po luftojnë për të shlyer faturat e larta të energjisë elektrike, pasi qeveria ngriti çmimin e energjisë elektrike me 54 për qind në prill dhe pritet që deri në tetor çmimi të rritet me 40 për qind shtesë.

Parashikohet që të gjitha familjet të përfitojnë një zbritje prej 400 funte në faturat e energjisë, ndërsa familjet me të ardhurat më të ulëta do të marrin një përfitim shtesë në para prej 650 funte.

Ministri britanik i Financave, Rishi Sunak deklaroi se me paketën e fundit do të rrisë kostot e qeverisë për uljen e kostos së jetesës në 37 miliardë funte.

Në fillim të majit, Bullgaria miratoi një paketë prej 2 miliardë levë (1.1 miliard dollarë) për të ndihmuar kompanitë dhe konsumatorët me të ardhura të ulëta për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë dhe ushqimeve.

Qeveria do të ofrojë gjithashtu një zbritje prej 0.25 levë për litër benzinë, naftë, gaz të lëngshëm të naftës dhe metan nga korriku deri në fund të vitit dhe do të heqë akcizën për gazin natyror, energjinë elektrike dhe metanin.

Ligjvënësit danezë kanë miratuar një paketë subvencionesh me vlerë 2 miliardë korona daneze (288 milionë dollarë), e cila do t’u paguhet rreth 419.000 familjeve më të prekura.

Franca ka vendosur të kufizojë rritjen e çmimeve të rregulluara të energjisë elektrike në 4 për qind. Masat e reja të shpallura pas shpërthimit të krizës në Ukrainë, si ndihma për kompanitë me kosto më të larta të gazit dhe energjisë elektrike, rritën çmimin total të paketës qeveritare në 25-26 miliardë euro (27 miliardë dollarë).

Punëtorët dhe familjet gjermane do të marrin ndihmë financiare një herë, benzinë ​​më të lirë dhe bileta të transportit publik me çmime të reduktuara për t’i ndihmuar ata të përballojnë rritjen e kostove të energjisë elektrike dhe ngrohjes.


Punëtorët që paguajnë tatimin mbi të ardhurat do të marrin një kompensim energjie të njëhershme prej 300 eurosh përveç pagave.

Familjet do të përfitojnë ndihmë të njëhershme prej 100 euro për fëmijë dhe familjet me të ardhura të ulëta do të marrin dy herë më shumë. Kjo mbështetje vjen në krye të një pakete masash prej rreth 13 miliardë euro, e cila u shpall në shkurt.

Greqia ka shpenzuar rreth 2.5 miliardë euro për subvencionet e energjisë elektrike dhe gazit që nga shtatori dhe miratoi një shtesë prej 1.1 miliard euro në mars, e cila përfshin një zbritje të karburantit për familjet me të ardhura të ulëta.

Italia ka lënë mënjanë pothuajse 30 miliardë euro në buxhet që nga janari për të zbutur rritjen e çmimeve të energjisë elektrike, gazit dhe benzinës për konsumatorët.

Holanda ka reduktuar taksën e saj të energjisë me tetë milionë familje në vend.

Norvegjia ka subvencionuar faturat e energjisë elektrike për familjet që nga dhjetori dhe aktualisht mbulon 80 për qind të pjesës së faturave të energjisë elektrike që tejkalojnë një nivel të caktuar. Në mars, qeveria e pakicës së vendit propozoi zgjatjen e skemës deri në mars 2023.

Polonia ka njoftuar reduktime në taksat për energjinë, benzinën dhe ushqimet bazë, si dhe pagesat në para për familjet, dhe gjithashtu ka zgjatur çmimet e rregulluara të gazit për familjet dhe institucionet si shkollat ​​dhe spitalet deri në vitin 2027.

Spanja uli disa taksa vjeshtën e kaluar për të ulur shpenzimet konsumatore, me masën e vlefshme deri në fund të qershorit 2022 dhe njoftoi 16 miliardë euro ndihmë direkte dhe kredi të buta për kompanitë dhe familjet për t’u përballuar më mirë çmimet e larta të energjisë.

Portugalia dhe Spanja kanë vendosur gjithashtu kufizime të përkohshme në çmimet e gazit natyror dhe qymyrit të përdorur nga termocentralet, pasi këto janë komponentë që marrin pjesë në formimin e çmimeve të energjisë elektrike.

Së fundi, Suedia do të kompensojë kostot e familjeve më të prekura nga rritja e çmimeve të energjisë elektrike me 6 miliardë korona suedeze (605 milionë dollarë).

Lexo edhe

Video