Qeveria gjermane ul parashikimin e rritjes së GDP nga 4.1 në 3.6 për qind

Qeveria gjermane ul parashikimin e rritjes së GDP nga 4.1 në 3.6 për qind

Qeveria gjermane ka ulur parashikimin e saj për rritjen e Produktit të Brendshëm Bruto (GDP) në vitin 2022, por ka parashikuar që ekonomia më e madhe e Evropës do të mbetet e fortë dhe do të kthehet në nivelet e koronavirusit para pandemisë.

Ministria e Ekonomisë tani parashikon rritje prej 3.6 për qind, ndërsa në fund të tetorit ajo do të ishte 4.1 për qind.

Rënia e prognozës së rritjes u ndikua nga një përhapje e re e papritur e infeksioneve me koronavirus, e stimuluar nga një lloj omicron shumë i infektuar.

Ekonomia gjermane u rrit me 2.7 për qind vitin e kaluar dhe u rikuperua nga një rënie prej 4.6 për qind në vitin 2020, kur kufizimet për shkak të pandemisë ishin më të rëndat.


Qeveria tha se rritja e parashikuar e këtij viti do ta kthente GDP-në në nivelet e para krizës.

Zyra gjermane e Statistikave vlerësoi se GDP-ja ra midis 0.5 dhe 1 për qind në tremujorin e fundit të vitit të kaluar.

Parashikimi nuk është më i ndritshmi për tre muajt e parë të vitit 2022, si rezultat i të cilit ekonomia gjermane mund të hyjë së shpejti në recesion. Një recesion konsiderohet të jetë një rënie e aktivitetit ekonomik në të paktën dy tremujorë radhazi.

Megjithatë, ka një optimizëm të madh se situata do të përmirësohet me kalimin e vitit. Një sondazh i publikuar dje tregoi se optimizmi i biznesmenëve u rrit papritur në janar pas një rënieje gjashtëmujore.

Lexo edhe

Video