Qentë kanë një efekt të mirë në trurin e njeriut

Qentë kanë një efekt të mirë në trurin e njeriut

Një studim i ri i kryer nga shkencëtarët në Zvicër ka konfirmuar atë që shumë adhurues të kafshëve kanë dyshuar për një kohë të gjatë – qentë kanë një efekt të mirë në trurin e njeriut.

Studiuesit rekrutuan 19 të rritur të shëndetshëm për të matur aktivitetin e tyre të trurit gjatë disa seancave, në prani dhe mungesë të qenve.

Rezultatet mund të përmirësojnë efektivitetin e terapive me ndihmën e kafshëve që përdoren për të trajtuar shumë gjendje, si depresioni, çmenduria, çrregullimi i stresit post-traumatik dhe shumë të tjera, raportojnë mediat e huaja.

Në këtë studim, studiuesit vendosën të përdorin spektroskopinë funksionale infra të kuqe (FNIRS). Dy elektroda u vendosën në ballin e pjesëmarrësit për të matur aktivitetet njohëse dhe u shfaq një rritje e aktivitetit të trurit, pra korteksi frontal – një pjesë kyçe e trurit që kontrollon vëmendjen, kujtesën e punës, zgjidhjen e problemeve, të menduarit dhe reagimet emocionale.


Me sa duket, rezultatet treguan se aktiviteti i trurit u rrit kur qentë u përkëdhelën, dhe aktiviteti i fortë i trurit u shfaq gjithashtu kur kafsha dilte nga dhoma. Gjatë studimit, pjesëmarrësit u mbajtën larg qenve ndërsa ishin të lidhur me skanerin.

Eksperimenti vazhdoi me vëzhgimin e kafshës shtëpiake që ishte në anën tjetër të dhomës, më pas iu afrua gradualisht dhe më në fund iu afrua plotësisht në mënyrë që subjekti të mund ta përkëdhelte. Më pas bënë të njëjtën gjë me pelushin. Dhe kur krahasuan të dy skenarët, studiuesit zbuluan se kishte një rritje më të fortë në aktivitetin e trurit kur qeni i vërtetë ishte afër.

Zbatimi i këtyre rezultateve të studimit është me interes për të gjithë komunitetin mjekësor.

Joey R. Gee, një neurolog në Spitalin e Misionit Providence në Orange County, Kaliforni, konfirmoi se terapitë e asistuara nga qentë “janë të vlefshme për shumë çrregullime kronike dhe mund të përdoren në mjedise ku nevojitet relaksim”.

Kafshët shtëpiake si qentë mund dhe duhet të konsiderohen si një opsion i rëndësishëm terapeutik për pacientët e të gjitha moshave që po kalojnë probleme të ndryshme të shëndetit fizik ose mendor, bien dakord ekspertët.

Lexo edhe

Video