Qëndroni në shtëpi dhe në distancë, janë javët vendimtare në luftën kundër koronavirusit në Kosovë

Qëndroni në shtëpi dhe në distancë, janë javët vendimtare në luftën kundër koronavirusit në Kosovë

Kryeministri i Kosovës dhe ministri Shëndetësisë, kanë deklaruar se tre javët e fundit janë vendimtare për Kosovën në luftën me koronavirusin.

Shefi i ekzekutivit, Albin Kurti u ka bërë thirrje qytetarëve që të qëndrojnë në shtëpi dhe të respektojnë masat dhe rekomandimet e institucioneve për të luftuar përhapjen e Covid19.  E ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia ka bërë të ditur që në Kosovë do të vinë edhe 50 respiratorë të rinj, të cilët i kanë blerë. Por, ka përsëritur se çfarëdo mase e ndërmarrë prej kësaj sëmundje, është e kot nëse qytetarët nuk i zbatojnë rekomandimet e Institutit të Shëndetit Publik dhe masat e Qeverisë së Kosovës

Konferencën me gazetarë, kryeministri i Kosovës e ka mbajtur sot në oborrin e qeverisë, derisa ka theksuar se shumë shpejtë do t’u vijë fundi edhe konferencave në ambient të mbyllur, duke lënë mundësinë e komunikimit vetëm përmes telefonit dhe internetit. Krejt këto masa meqë çdo grumbullim paraqet rrezik çdo herë e më të madh.

Kurti ka thënë se vendimet do të merren ditë pas dite, meqë Kosova nuk është ende në javën që do të tregojë figurën e vërtetë të gjendjes së shëndetit publik në vend.

Kurti: Të qëndrojmë në distancë dhe të frenojmë përhapjen e virusit

Video

“Siç kemi parë në shtetet e zhvilluara në Evropë, kurba, lakorja e përhapjes së virusit po zgjerohet, andaj duhet ta frenojmë sa më shumë dhe frenimi bëhet me distancë, dhe me qëndrim brenda shtëpive tona e me higjienë sa më të lartë. Jemi para shifrave të mëdha të përhapjes së koronavirusit në Evropë, dhe nuk bën të ndjehemi disi të vetëkënaqur që nuk jemi përballë një krize të tillë edhe në Kosovë, meqenëse ne jemi vetëm në fazën e parë. Duhet të vetëdijesohemi, të ndërgjegjësohemi të gjithë, se kujdesi nuk u takon vetëm punonjësve të shëndetit publik”, tha Kurti.

Duke theksuar se të moshuarit janë në rrezik më të madh, Kurti u ka bërë thirrje qytetarëve që të qëndrojnë në shtëpi, të qëndrojnë në distancë dhe të pastër, në mënyrë që mos të rrezikojnë jetën e familjareve, sidomos të personave të shtyrë në moshë.

Kurti: Moshat e shtyra janë në rrezik nga covid19, duhet t’i mbrojmë ata

Video

“Virusi Covid19 ka një inkubim të tillë për të cilin ne do ta njohim të vërtetën mbi shfaqjet e tij vetëm në dy javët e ardhshme, le t’i paraprimë, kurba apo lakorja e shpërndarjes, e përhapjes është në dorën tonë, nëse do të tregohemi të përgjegjshëm, ajo do të jetë e ulët dhe jo shumë e shtrirë. Në këtë kohë, në veçanti duhet t’i mbrojmë pleqtë tanë, duhet t’i mbrojmë gjyshen e gjyshin, nën dhe babain, meqenëse moshat më të shtyra janë shumëfish më në rrezik. Të rinjve mund të u duket se nuk janë të sëmurë meqenëse karakterizon energjia e vitalitetit të tyre, e kanë imuniteti ne lartë,  mirëpo ata mund të jenë bartës që të përhapin sëmundjen të anëtarët e tyre të familjes, përfshirë këtu të moshuarit”, tha Kurti.

Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia njoftoi se kanë porositur blerjen e 50 respiratorëve të rinj, dhe se brenda pak ditësh do t’i kemi dozat e para të produktit klorikin, duke theksuar se ende nuk ka asnjë ilaç që është i treguar i suksesshëm në këtë sëmundje, në mënyrë të përgjithshme.


Vitia: I kemi porositur 50 respiratorë të rinj, vinë në muajin prill dhe maj

Video

“Në Kosovë janë 122 respiratorë, 95 në sektorin publik dhe 47 në atë privat, dhe me qëllim t’i forcojmë kapacitete kemi porositur blerjen edhe të 50 respiratorëve të rinj, dhe gjithashtu po presim t’i porosisim edhe një kontingjent tjetër. Këta 50 respiratorë, një pjesë pritet të vinë në muajin prill kurse pjesa tjetër në muajin maj. Informata e dytë që dua ta ndaj me ju është se brenda pak ditësh do t’i kemi edhe dozat e para të produktit Klorikin, por duhet përmendur se akoma nuk ka një bari i cili është treguar i suksesshëm në trajtimin e kësaj sëmundje në mënyrë të përgjithshme”, tha ai.

Por ministri i shëndetësisë tha se janë të kota të gjitha masat që ndermirën nëse qytetarët nuk bashkëpunojnë.

Ai tha se dy-tre javët e ardhshme janë vendimtare për Kosovën në luftën ndaj Covid19.

Vitia: Dy-tre javët e ardhshme janë vendimtare

Video

“Por këto janë masat më ekstreme në rastin më ekstrem, atëherë nuk kemi sigurinë që as respiratorët, e as terapia do të bëjnë të vetën, por po e përsëris edhe njëherë këtu për të bërë të qartë se do të jetë e kot çfarëdo mase që ndërmarrim kundër kësaj sëmundje nëse qytetarët nuk i zbatojnë masat që ka marrë qeveria dhe rekomandimet që kanë dhënë institucionet përkatëse, Instituti i Shëndetit Publik dhe Ministria e Shëndetësisë. Është momenti i fundit të kuptojmë që kjo situatë është mjaft serioze, koronavuris është realitet dhe sot po mbjell vdekje gjithandej globit, dy tre javët e ardhshme janë vendimtare për luftën tonë”, tha Vitia.

Ai tha se nëse institucionet dhe qytetarët janë në krye të detyrës, do të kalohet më pak pasoja.

Ministri i Shëndetësisë tha se tashmë po shohin shembuj ato vende që kanë reaguar shpejtë në këtë çështje, dhe ato që e kanë neglizhuar, raporton KosovaPress.

Ai theksoi se ata që e kanë neglizhuar seriozitetin e kësaj sëmundje, pavarësisht sistemit të mirë shëndetësor, situate u kanë dalë jashtë kontrollit

Duke theksuar se ende nuk ka askund në botë ilaç për shërim, ose vaksinë për parandalim të këtij virusi, arma e vetme në këtë betejë është kujdesi, solidariteti dhe disiplina./G.Kadrija/

Lexo edhe

Video