Pyetjet që duhet t’ia bëni vetes para se të kërkoni rritje page

Pyetjet që duhet t’ia bëni vetes para se të kërkoni rritje page

Kur ishte hera e fundit që jeni shpërblyet me një rritje të madhe rroge? Nuk po flasim për rritjen prej 3 për qind që duhet të merrni çdo vit për të mbajtur pagën tuaj në përputhje me inflacionin – ne po flasim për një rritje të dukshme page e cila e shpërblen gjithë mundin tuaj.

Ju mund të ndiheni ky shpërblim financiar është vonuar shumë për ju, por të kërkoni një ngritje pa e ditur më parë nëse koha është e duhur, mund të përgatitet për një përgjigje zhgënjyese. Pra, përpara se të kërkoni një rritje page, bëni vetes pyetjet e mëposhtme.

1. A është paga ime aktuale aty ku duhet të jetë për pozicionin tim?

Pagat për pozita të njëjta ndryshojnë nga kompania në kompani, nga shteti në shtet dhe nga vendi në vend. Ju mund të mos keni pasur një rritje të konsiderueshme për shumë vite, por kjo nuk do të thotë që ju duhet ta merrni automatikisht një të tillë. Hidhni një sy platformës Rroga për të llogaritur pagën tuaj me të tjerët dhe të bazuar në përvojën e punës. Mos harroni të shtoni ndonjë përfitim dhe bonus që mund të merrni. Tani, ku bini në tabelë?

2. Kur më është rritur paga herën e fundit?

Një gjë duhet pasur parasysh është se kjo do të ndryshojë në varësi të profesionit tuaj dhe gjendjes aktuale të industrisë tuaj. Por zakonisht rritjet jepen çdo vit, kështu që nëse keni pasur një të tillë 10 muaj më parë, nuk duhet të prisni që të keni një pritje të ngrohtë kur kërkoni më shumë para. Nëse kanë kaluar shumë vite që nuk keni pasur ndonjë lloj rritjeje përtej 2 deri në 3 përqind, dhe keni një histori të shkëlqyer pune, padyshim që keni të drejtë t’i drejtoheni mbikëqyrësit tuaj dhe të flisni për paratë.

3. Kur e kam filluar këtë punë?

Kjo mund të lexohet në një nga dy mënyrat; ose nga data e fillimit me kompaninë, ose data e promovimit tuaj të fundit. Sido që të jetë, duhet të veproni me kujdes nëse filloni të kërkoni më shumë para pa një vit përvojë në atë pozitë brenda kompanisë.

Atëherë është koha edhe të zbuloni për disa premtime që nuk u mbajtën në lidhje me shpërblimet, përfitimet ose mënyra të tjera që ju thanë se do të kompensoheni. Nëse është kështu, bëje arsyetimin tuaj për rritjen e pagës duke u bazuar në këtë. Fundja, ju e morët punën bazuar në të ardhurat që nuk po i merrni, kështu që do të dëshironit një pagë të lartë për tu kompensuar dhe për të qenë në një situatë më të drejtë.

4. A e meritoj vërtet rritjen e pagës?

Rritja e pagës zakonisht bëhet kur promovoheni në punë, kur merrni më shumë përgjegjësi se sa keni pasur apo kur keni dëshmaur performancë të shkëlqyer. Shikoni se çfarë keni bërë që nga hera e fundit kur iu është rritur paga. Keni qenë i mirë në gjithçka, apo keni qenë i jashtëzakonshëm? A i përmbushi performanca juaj pritshmëritë e përcaktuara nga menaxheri juaj, apo i tejkaloi ato? A i keni kaluar afatet dhe buxhetet në kokë, apo keni hyrë nën buxhet dhe përpara afatit?

Mjerisht, “e mira” nuk është mjaft e mirë për shumicën e kompanive këto ditë. Ata presin një performancë verbuese muaj pas muaji përpara se një rritje të jetë në tryezë.


5. A dua vërtet më shumë para, apo më shumë kënaqësi në punë?

Paratë e bëjnë botën të rrotullohet, por ndonjëherë ne e gjejmë veten duke kërkuar më shumë para sepse realisht nuk jemi duke e shijuar punën tuaj dhe paga mbetet arsyeja e vetme që mund të na mbajë në atë punë. Pozita mund të u jetë bërë bajat, ose punët që ju bëni nuk janë frymëzuese në.

Nëse motivimi juaj për një rritje page është se puna thjesht është e keqe dhe nuk ju përmbushë, a dëshironi vërtet më shumë para për të qëndruar në një pozitë që nuk e bëni me qejf? A ka zgjidhje më të mirë? Si thua për një lëvizje në një departament tjetër, ose për të kërkuar mundësi më sfiduese që do t’ju ndihmojnë të zhvilloni karrierën tuaj? Paratë nuk janë gjithmonë zgjidhja.

6. Si po shkon kompania ime?

Një gjë për të cilën duhet të jeni të vetëdijshëm është gjendja ekonomike e kompanisë muajt e fundit. A është në një pozitë të mirë, në një vend të mrekullueshëm, apo ka pasur telashe?

Si fillim, çdo lloj çështjeje financiare do ta bëjë kërkesën tuaj për para të shurdhër. Pushimet nga puna, shkurtimet dhe shkurtimet e pagave parashikojnë telashe me sigurinë e kompanisë dhe kërkesa për rritje është e kotë në një vend kur të gjithë janë duke luftuar për ta mbajtur vendin e punës. Edhe nëse besoni se jeni duke u paguar më pak ose me të vërtetë i meritoni paratë shtesë (për shembull, nëse dikush është pushuar nga puna dhe ju jeni duke bërë dyfishin e punës), duhet të keni kujdes se si e hapni këtë temë. Para se të shkoni te shefi, diskutoni me zyrtarët e burimeve njerëzore ose dikë në financa.

7. A mund të justifikoj një rritje page?

“Sepse e meritoj një të tillë” nuk është një përgjigje e mirë për pyetjen, “Pse duhet t’ju rrisim pagën tani?” Në fakt, as nuk duhet ta lini shefin tuaj të arrijë në këtë pyetje. Në vend të kësaj, filloni bisedën me diçka të tillë si: “Unë kam menduar shumë dhe besoj se meritoj një rritje page për këto arsye.” Pastaj, shpjegoni qartë dhe me besim ato arsye. Mos jini shtytës, imponues ose arrogant.

8. A do të pranoj përfitime të tjera në vend të parave?

Përsëri, a janë paratë ato që dëshironi, apo do të konsideronit oferta të tjera që nuk lidhen drejtpërdrejt me pagën? Për shembull, çka nëse ju jepen pesë ditë pushime shtesë në vit? Kjo ka vlerë të vërtetë, veçanërisht në ditët e sotme kur të gjithë duket se po punojmë më shumë se kurrë. Nëse jo kjo, a do të merrnit një ofertë që ju lejon të punoni nga shtëpia një ditë në javë? Ose ç’mund të thuash për marrjen e përfitimeve shtesë që mund të mos i merrni tani, si p.sh. konferenca me pagesë jashtë shtetit. Merrni parasysh gjithçka që mund t’ju ofrohet në vend të parave dhe mbajini ato në xhepin tuaj të pasmë nëse kërkesa juaj refuzohet pa masë.

9. Cili është plani im nëse më refuzojnë?

Jini të përgatitur që shefi të ju thotë jo. Ju nuk duhet të prisni të merrni një ngritje, ose shumën që besoni se e meritoni, edhe nëse mendoni se është e vonuar. Nuk duhet të dilni nga aty të mërzitur, të zemëruar ose të dilni duke e përplasur derën.

Në vend të kësaj, falënderoni eprorin tuaj për kohën e tij ose të saj dhe pyesni se kur do të ishte koha e duhur për të rishqyrtuar çështjen. Kjo lë mundësinë e një rritjeje ende në ajër dhe ju lejon të provoni përsëri në periudhën e duhur. Pastaj, kthehuni të bëni atë që bëni pa mbajtur inat ose pa ulur performancën tuaj. Punoni shumë, punoni me zgjuarsi dhe shpresojmë se kjo rritje do të vijë së shpejti./ AkademiPune

Lexo edhe

Video