Putin rekruton të burgosurit për luftë dhe po iu ofron atyre shpërblime

Putin rekruton të burgosurit për luftë dhe po iu ofron atyre shpërblime

Gjithnjë e më shumë ka informacione se Rusia ka filluar të rekrutojë të burgosur për luftën në Ukrainë. Sipas vlerësimeve të fundit, rreth 75.000 ushtarë rusë janë vrarë ose plagosur që nga fillimi i pushtimit.

Gjatë hetimit njëmujor, CNN foli me të burgosurit e kapur në strategjinë e fundit të rekrutimit të Rusisë. Të burgosurve, nga vrasësit te kontrabandistët e drogës, u ofrohen shpërblime joshëse.

Rusia do të pranojë vrasës, por jo përdhunues, pedofilë, ekstremistë apo terroristë. Të burgosurve u ofrohet amnisti ose falje për gjashtë muaj. Përveç çmimeve në para, ne po flasim për 100.000 rubla (1575 euro) në muaj ose 200.000 (3.150 euro). Të gjitha ofertat janë të ndryshme,” tha një i burgosur për CNN.


Persona të paidentifikuar, që besohet se ishin pjesë e një grupi privat mercenar, erdhën në burg në fillim të korrikut. Ata që pranuan ofertën do të dërgohen në rajonin e Rostovit në Rusinë jugore për dy javë stërvitje. I dënuari shprehet se janë përzgjedhur për rekrutim 50 të burgosur dhe prej tyre kanë aplikuar 400.

Aktivistët e të drejtave të njeriut, të cilët punojnë në burgje, kanë marrë shumë raporte nga familje të shqetësuara nga e gjithë Rusia që nga fillimi i korrikut.

“Në tri javët e fundit (në korrik), filloi një valë rekrutimi të të burgosurve rusë, mijëra prej tyre,” tha Vladimir Osechkin, kreu i Gulagu.net, një grup që lufton për të drejtat e të burgosurve.

Ai shtoi se në disa raste, një pagesë prej pesë milionë rubla u premtohet familjeve të të burgosurve nëse ata vdesin në front. Megjithatë, nuk ka asnjë garanci që, siç thotë ai, përfitime të tilla monetare do të paguhen.

Lexo edhe

Video