Putin: Hyrja e Finlandës dhe Suedisë në NATO s’është kërcënim për Rusinë

Putin: Hyrja e Finlandës dhe Suedisë në NATO s’është kërcënim për Rusinë

Presidenti Vladimir Putin tha se hyrja e Finlandës dhe Suedisë në NATO nuk do të krijojë një kërcënim për Rusinë, por “zgjerimi i infrastrukturës ushtarake në këtë territor sigurisht që do të shkaktojë reagimin tonë” raporton CNN.

“Sa i përket zgjerimit të NATO-s, duke përfshirë edhe anëtarët e rinj të aleancës që janë Finlanda, Suedia – Rusia nuk ka probleme me këto shtete. Prandaj, në këtë kuptim, zgjerimi në kurriz të këtyre vendeve nuk përbën një kërcënim të drejtpërdrejtë për Rusinë”, tha Putin ndërsa fliste në samitin e Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO) në Moskë të hënën.

“Por zgjerimi i infrastrukturës ushtarake në këtë territor sigurisht që do të shkaktojë reagimin tonë. Do të shohim se çfarë do të bazohet në kërcënimet që do të na krijohen,” shtoi ai.

Sipas liderit rus, zgjerimi i NATO-s është “artificial” pasi aleanca shkon përtej qëllimit të saj gjeografik dhe po ndikon në rajone të tjera “jo në mënyrën më të mirë”.


Presidenti rus tha se CSTO luan një rol shumë të rëndësishëm stabilizues në hapësirën post-sovjetike dhe shprehu shpresën se mundësitë dhe ndikimi i organizatës vetëm do të rritet në “këto kohë të vështira”.

“Shpresoj se organizata, e cila gjatë viteve të mëparshme është kthyer në një strukturë ndërkombëtare të plotë, do të vazhdojë të zhvillohet. Dua të them, në këto kohë të vështira,” tha Putin. 

Sipas Putin, krerët e vendeve anëtare të CSTO të hënën do të miratojnë një deklaratë të përbashkët për bashkëpunimin ushtarak.

Putin shtoi se në pjesën e mbyllur të samitit do të informojë në detaje krerët e shteteve të CSTO për rrjedhën e operacionit special ushtarak në Ukrainë.

Shtetet anëtare të CSTO synojnë të mbajnë një sërë stërvitjesh të përbashkëta këtë vjeshtë, të cilat do të zhvillohen në Kazakistan, Kirgistan dhe Taxhikistan, tha Putin./Rtsh

Lexo edhe

Video