Publiku në Finlandë është i ndarë në lidhje me futjen e rregullave më të lehta të imigracionit

Publiku në Finlandë është i ndarë në lidhje me futjen e rregullave më të lehta të imigracionit

Një studim i agjencisë finlandeze Maseudun Tulevaisus tregoi se një në pesë finlandez nuk është në gjendje të vendosë nëse do të mbështesë qeverinë në miratimin e rregullave më të lehta të imigracionit.

Në mesin e të anketuarve, 36.4 për qind besojnë se qeveria e ardhshme duhet të lehtësojë rregullat e imigracionit, 42.3 për qind e të anketuarve janë kundër lehtësimit të mëtejshëm të këtyre rregullave dhe 21.3 për qind ose një në pesë të anketuar nuk mund të shprehin mendimin e tyre për këtë çështje, tha ai.

Pranimi i një numri më të madh emigrantësh mbështetet më së shumti nga gjeneratat e vjetra, madje 50 për qind e pensionistëve të anketuar besojnë se rritja e emigracionit është një fenomen pozitiv.

Rezultatet e hulumtimit treguan gjithashtu një ndarje në bazë të përkatësisë partiake.


Votuesit e gjelbër janë më shumë në favor të imigracionit (72 për qind), ndërsa 69 për qind e mbështetësve të Partisë së djathtë, populiste të Finlandës, e njohur më parë si Partia e finlandezëve të vërtetë, thanë se ishin kundër lehtësimit të rregullave të imigracionit.

Hulumtimi i Institutit Finlandez të Migracionit tregoi se Finlanda po humbet talentin e ri të arsimuar dhe shumica e të huajve që vijnë janë njerëz të moshës 20 deri në 40 vjeç me arsim të lartë që gjejnë me sukses punë fitimprurëse, prandaj është e dëshirueshme të rritet numri i emigrantëve në të sigurojë që Finlanda dhe të vazhdojë të jetë një vend i suksesshëm dhe “ekonomikisht i gjallë”.

Çështja e emigracionit do të jetë një nga temat kryesore në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, të cilat do të mbahen në më pak se tre muaj.

Ministrja e Punësimit e Finlandës, Tula Hatainen (SDP) shkoi aq larg sa tha se rritja e imigrimit në moshë pune është “çështje fati”.

Megjithatë, qëndrimet e tij u përgënjeshtruan dje nga njoftimi i Sindikatës Industriale, i cili pretendon se tregu finlandez i punës nuk është ende gati për një rritje të ndjeshme të numrit të të ardhurve aktivë nga jashtë.

Video