Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Pse kjo klasë politike duhet të zëvendësohet me një gjeneratë plotësisht të re politike

Pse kjo klasë politike duhet të zëvendësohet me një gjeneratë plotësisht të re politike

Partive aktuale më pak i’u intereson gjendja e sotme e pandemisë, atyre iu intereson pushteti edhe për një kohë sa të munden si VV, e PAN dhe LDK e din këtë dhe nuk e len në pushtet më.Një qeveri kalimtare është e domosdoshme deri në zgjedhje te jashtzakonshme pas kalimit të pandemisë.
Krimi i organzuar partiak e politik do të vazhdoj, qeveria ne ikje asnjë hap nuk e mori për të ndal aspak këtë situatë krimi dhe përfitimi, propozoj vetting me njerëz profesional të PDK dhe pa ekspert valid të shkruajn ligj për vetting për VV njerëit dhe përftuesit e PDK-së.VV mblodhi në aferësi të vet persona të panjohur për kurrgjë në ndonjë rrafsh profesional,  mjafton të hyni online e bejeni një hulumtim për këta njerëz të tij,lideri i VV është largë të qenunit një njeri i aftë për poltiik , e sa i perket luftimit te krimit e korrupcionit, kete mund ta bej secili njeri me vullnet te mire dhe guxim dhe kjo nuk kërkonë ekspert për këte punë.Ne jemi në një rrugë qorre, pa demokraci në mes anarkisë e hajnisë , cila eshte rruge e sotme e qytetarit per zgjidhje?Nuk ka eshte obligim i intelektualve , e biznesit të bëhen bashkë e të themelojn parti politike për të dal nga kriza ,keta aktual nuk jane të afte dhe të guximshëm per te bere dicka te tille.

Kosova nuk mund te mbijetoj me hajna dhe anarklsta a si dihet cka janë….

Kosova ka një pasiguri dhe një instancë ne mes demokracisë –hajnisë dhe anarkiste.Pse i kemi punët keq?Për shkak se nuk ka qeveri te popullit apo demokratike që frymon lirshëm me vullnetin e popullit.Popullin e kanë bërë konfuzë kush janë më të mirë?Hajnat apo anarkistat dhe të padishmit apo te pa guximshit.Si te ecim perpara ne tema të mëdha sić janë dialogu me Serbinë? Me kendë dhe pse?Po të shkohet me këta aktual të sjellin të nje zgjidhje si PDK dhe LDK,përderisa LVV qe e quan vetën nacionaliste apo tash e ka humbë rrugen e nacionalizmit me idet dhe veprimet e saja ne 51 ditëshit të qeverisjes nuk ka lënë me tema që të diskutohen në ndonjë rrafsh apo ndonjë standard të berjes së politikës vendore e lere me asaj ndërkombëtare,LVV nuk mund te sjellë zgjidhje me Serbinë , nuk ka as guxim për një zgjidhje , te merremi vesh një zgjidhje duhet të ndodhë , e VV mund të braktisë dialogun ditën e parë apo javën e dytë të dialogut po them figurativisht.Ne duhet të dijm për cka dhe për cfarë zgjidhje përcaktohemi , te merremi vesh edhe për një gje tjëtër , Kosova dhe Serbia nuk jemi ata qe vendosim mbi bazat tona kushtetuese por në baza të interesave ndërkombëtare , regjionale dhe rendit të sotëm botëror, që nuk e kemi bërë këtë rend ne por e kanë bërë fuqit e medha politike ne botë, nëse ne fillojm me menduar se jemi epiqendër e vendnimarrjes në rendin e ri botëror me këto kilomtera të vogël katëror shtetëror atëhere ne jemi hipokritë dhe jo të menqurë por kemi kalua rnë ndonjë situatë komplekse mendore.

Ne jemi në udhëkryq për një zgjidhje më Serbin

Kemi një klasë politike të pa aftë , të pasuruar skajshëm dhe që flet në emer të patriotizmit e jo ne emër të një zgjidhje të pranushmepër rendin ndërkombëtar.Te na ka një betejë ne mes vete ajo politike e cila ka humbur arsyen qe një kohë të gjatë, Koosva dhe populli i saj ka mbet në një huti dhe një ndarje dy blloqeshe politike ne mes të këtyre që populli i quan të korruptuar e pjesën tjetër e quan rrugaqa dhe të pa aftë për të mbajtë shtet, kutohet shteti mund të mbahet vetëm me vendimarrje të prnaushme për popllin apo atë që e do populli e jo politikanët dhe partitë aktuale të cilat janë përgjegjëse për një transicion jo nromal demokratik, dhe pa liberalizim dhe pa integrim ne BE dhe në NATO, përderisa VV dhe PAN luftojn një pushtet për të bërë para dhe për te punësuae në pune militant partiak , kush më shumë tash, duke luftuar politikisht për një interesë, e verteta është se shumica e njerëzve të politikës së sotme nuk e kanë vendin në politk dhe nuk kanë as aftësi e as menquri për të zhvilluar shtetin tonë dhe për të bërë reforma te thella institucionale për të cilat angazhohem une, pra një reform globale sektoriale institucionale me qëllim të rikthimit te interesit demokratik popullor në Kosovë e jo më marr pushtet për inati sic janë PDK dhe VV, përderisa LDK mbete as mish as peshkë në politiken kosovare, jo që nuk e din e jo edhe që nuk ka kuadër por për shkak se vet nuk e ndjen vetën aspak të sigurtë të udheheq dialogun vetëm me Serbin.

Pse angazhohem për një klasë te re politike në shtetin tonë?

Për shkak se këta së bashku të gjithë mbyllën qarkun e zhvillimit demokratik, ekonomik e shendetësor apo edhe social, e mbyllën duke u mashtruar pas pushtetit por jo pas zgjidhjeve që i kërkon populli,Pra ne jemi në një udhëkryq dhe në një ambient te jetesës anarkike, gjithcka në Kosovë është politik dhe gjithkush flet për politik për shkak se politikën e shohin si punësim , si gjithcka por jo si shërbim.Kjo është me keqja.Këta të gjithë së bashku PAN e VV e LDK kanë pas rastin për të dëshmuar shërbimin e jo përfitimin dhe dëshirën për bërë fuqi permes pushtetin dhe ambiciet e pakuptushme për sundim në demokraci nuk ka sundim partiak por ka sundim qytetar për këtë arsye ata jepin votën e tyre.

Sa do të ketë PAN do të ketë fuqi VV

VV fshehet pas keq – qeverisjes se PAN në tërësi , në ditën kur nuk ka PAN nuk do të ketë as VV.
Fatekeqsia e PAN ishte keq qeverisja, e VV ushqehet nga PAN dhe fuqizohet , qytetarët janë lodhë nga korrupcioni dhe keqeverisja e familajrizmi politik , PAN ka jetuar dhe jeton si në një parajse të bukurë “pa derte e gajle”, të pasur dhe zotrinjë , nga të varfërit e dikurshëm në paralinjë të mdhenjë të sotëm , këtë po e shfrytëzon VV si ekstrem i kundërt i PDK dhe PAN si tërësi.Qytetarët tash në këtë kohë pandmeia po e shohin edhe sa i ëmbël është pushteti për VV, sa që janë gjendje me shkue në zgjedhje dhe me marr në qafë popullin me pandemi ose duhet për ti lan ata në pushtet deri në zgjedhje të jashtzakosnhme pas pandemie.

Cila është logjika aktuale e popullit?


Logjika e thjeshtë jo që e don me pa VV në pushtet por nuk e don PAN më në pushtet.
Cila është logjika e VV? Me ndejt ne pushtet sa me gjatë e mos me mbet vetëm me 51 ditë në qeveri, pra më hanger edhe ndonjë ditë më shumë në pushtet, s’ka lidhje a ka legjitimacion vendimarrës si qeveri a jo? Apo cfarë vendime do të nxjerrën në këtë periudhë? Por e kanë edhe një tentativë mos me u marr me legjitimacion por me degraduar sa më shumë polikisht pjesën tjetër të PAN dhe LDK , e që kjo dihet se legjitmacion më i madhë qëndron të PAN dhe LDK dhe tjerët , se kanë vota më shumë.Ajo u pa më rrezimin e Qeversië aktualte VV, ku votuan 83 seputet apo 72% e elektoratit dhe ende VV përmes rrjeteve sociale i nxisin të votojn online për disa pyetje që bëjën si të këtij sa jeni për zgjedhje të jashtzakosnhem e sa jeni për themelim të nje qeverie kalimtare?Ky votim elektronik jo real shërbën për krijimin e një atmosferë imagjinare më ëmdërra të bukura për pushtetin në të ardhmën.

Po cfarë fitojn të rinjëjt apo disa grupe të rinjesh në VV

Përgjigjëja asgjë?Ëndërra të bukura përderisa pushtetin e merr gjenerata e liderit, e ata mbetën sporadik në zhvillime , përderisa pjesa dërmuese e të rinjve në këtë papunësi të madhe dhe pa përspektivë duhet të kapin cantat dhe udhëtojn përnjemend në botën e ëndërrave për një jetë më normale dhe te begatshme ne shtetet perendimore?Sa të rinj e mendojn këtë variant reale që i pret?
Për ke punojn ata sot për ti dhen pushtet gjeneratës së lideri aktual të VV dhe atij vet?
Nuk ia vlen më u bë argat i askujt në demokraci, përvec i vetvetës, kjo dihet pushteti është shërbim e jo sundim? Kjo VV dhe gjenerata e këtij lideri të VV e do vetën e tyre , e për juve fare nuk e merr malli ,mos harroni këtë asnjeherë…

Pse VV është iluzion e tendencë hipnoze e nje kategorie grupore të njerëzve të rinj por në asnjë mënyrë e të rinjve kosovarë që e përbëjnë rreth 66% të popullatës

Në VV ka të rinj që janë të sinqert dhe që lehtë manipulohen për të përkrahur iluzione të natyrave të pejsazheve të bukura imagjinare por nuk ka realitet praktik , të rinjt duhet të përkushtohen që vet të themelojnë parti por jo te iu shkojn mbrapa njerëzve të dështuar në rrafshin personal e profesional dhe të papunëve , ata po të ishin dikush do ti kishin kaluar tre pyetjet që e bënë kredibil një politikan: e para Cfarë ka bërë për vet? E dyta Cka ka bërë për familjen e tij? Dhe treta cfarë do të bëj për tjeret?E jo me ra në pytjen e parë ne elektorat.Pra e ardhmja është e nje gjenerate plotësisht te re politike e pergatitur për të marr përgjegjësi, e aftë dhe kredibile e ndershme dhe në shërbim të qytetarve , këtyre partive aktuale dhe njerëzve që kanë iu ka dal “fala”, pra kush nuk duhet te merret me ta, do të ishte gabim fatal demokratik për shtetin sikur te mbeten në pushtet apo ne Kuvend këto partit të njëjta.Por edhe kete e dijm të gjithë se populli vendos e jo ne?Por mend si thonë në krye, cka i bene vetes sta bene krejt jeta”, pra kujdesi është i domosdoshëm nuk duhet me të tolerohet që fati i gjeneratës se re mbetet ne duart e njeriut aponjerezve që asgjë për veten e vet nuk kanë bërë dhe kanë mbush 45 apo 70 vjet, kjo logjik e mbrapsht duhet të ndryshoje nuk duhet me te bart pasoja një i ri apo një plakë apo një gjenerat me mosh mesatare, më nuk tolerohet kështu se kjo na dergon ne pafundësijo normale.

Proklamohet zhvillim e gjerat ndryshojn shumë pak a fare?

Këta si VV e PAN e LDK janë tregues të dobët të përspektivës së popullit dhe për të shty përpara procese euro –atlantike, nuk ka progresë në regresë nacionalist si të VV apo demokraci anarkiste e përfituese si PAN e LDK.Kjo strukturë e këtyre njerëzve janë komprometuar kaherë sa më shumë që i votojn aq më shumë kanë me humbë vetën populli dhe përspektivën e vet dhe të familjes së tyre dhe te fëmijve të tyre.Po të vazhdohet kështu fundi do të jet humner e ngadalsheme.Po si mundet që një i pasur me para të piopullit të duket dmeokrat, ai që e fiton paran me djersën e vet ai nuk thirret në parat e huaja po te vetat por këy që ka bërë para ne emer te popullit nuk i shërben me atij por vetës për të rujtë pasurin e paligjshme , përderisa këta të VV priten të gjejn punë klasë totale e varfër një pjesë por jo edhe disa njerëz brend akëtij subjekti.

Pse ne shqiptarët nuk kemi fat në udhëheqje?

Për shkak se kurrë nuk kemi ditur deri sot së nuk duhet të i fuqizojm njerëzit që asgjë nuk kanë bërë së pari për vetën e tyre, puna e parë e njeriut të sotëm politikan është kryministër, ministër e president?Pse populli e mallkon veteveten ?Nuk ka shpëtim për mallkimt e vetevetës por të ndërtuar demokraci të ndritshme , integrim ne NATO dhe në BE.

Kur vjen demokraci te ne?

Kur të vetëdijesohemi se me parat tona pra të popullit nuk mund të hysh në punë e as të behesh milioner, por milioner duhet te beheni me djerën e juve të parreshtur duke punuar pa ndal dhe pa kursyer as vetën dhe shendetin, atëherë kur te beheni poliikan do të mendoni pse nuk të duhet djersa e huaj por e jotja dhe i shërbën popullit te rinjve, gjenratave të tëra.Kur të ndryshojm pushtetin ekësajkalse politike në vend.

Lexo edhe

Video

error: