Pse aeroplanët zakonisht fluturojnë në 11.000 metra?

Pse aeroplanët zakonisht fluturojnë në 11.000 metra?

Nëse udhëtoni rregullisht me aeroplan, veçanërisht në distanca të gjata, ndoshta të paktën një herë keni përjetuar një pilot duke ju thënë se avioni është ngjitur me sukses në një lartësi prej më shumë se 10.000 metrash, përkatësisht rreth 11.000 metra.

Por a keni menduar ndonjëherë pse duhet të jetë kaq i gjatë? Sipas USA Today, lartësia normale e fluturimit për shumicën e avionëve komercialë është midis dhjetë mijë metra dhe 13 mijë metra, domethënë midis nëntë dhe 12 mijë metra mbi nivelin e detit, dhe se avionët zakonisht fluturojnë në 10 ose 11 mijë metra.

Kjo zonë quhet stratosfera e poshtme dhe ndodhet pak mbi troposferë, pjesa më e ulët e atmosferës. Fluturimi në këtë zonë ka përfitime të shumta dhe e bën atë optimale për transportin më të rehatshëm dhe më të sigurt të pasagjerëve.

Përparësi të shumta


Në atë lartësi, ajri është më i hollë dhe harxhohet më pak karburant, domethënë avioni ruan shpejtësinë më lehtë pa e zbrazur rezervuarin.

Në atë lartësi, zakonisht nuk ka zogj, dronë dhe avionë të tjerë të lehtë që udhëtojnë në lartësi më të ulëta. Është interesante se destinacioni dikton edhe lartësinë në të cilën do të udhëtojë avioni: nëse do të shkoni në lindje, do të fluturoni në lartësi teke, dhe në drejtime të tjera në lartësi çift.

Nëse ka një avion tjetër në rrugën tuaj, atëherë sigurohet që të ketë të paktën 300 metra distancë midis tyre në lartësinë e fluturimit.

Fluturimi në një lartësi më të madhe mund të minimizojë turbulencat dhe një lartësi më e madhe fluturimi mund t’i “blejë” pak më shumë kohë pilotit nëse diçka shkon keq në aeroplan.

Nëse lindin situata problematike, pilotët që fluturojnë në lartësi më të larta do të kenë më shumë kohë për të gjetur një vend të sigurt për ulje sesa ata që fluturojnë, të themi, në tre mijë metra.

Lexo edhe

Video