Provinca kanadeze e British Columbia shpall gjendjen e emergjencës për shkak të zjarreve

Provinca kanadeze e British Columbia shpall gjendjen e emergjencës për shkak të zjarreve

Provinca kanadeze e British Columbia (B.C.) shpalli gjendje të jashtëzakonshme të premten vonë pasi zjarret e furishme shkaktuan evakuimin e 15,000 njerëzve dhe 20,000 u vendosën në alarm evakuimi.

“Vetëm në 24 orët e fundit, situata është përkeqësuar mjaft shpejt vetëm në orën e fundit”, tha kryeministri David Eby në një konferencë shtypi.

“Sonte, si rezultat i këtij përkeqësimi të shpejtë, ne po shpallim një gjendje të jashtëzakonshme provinciale,” tha ai. “Kjo u bën me dije njerëzve në të gjithë krahinën seriozitetin e situatës së përkeqësuar me të cilën po përballemi.”

Një numër i konsiderueshëm pronash janë shkatërruar në zonën e qytetit të Kelowna, raportoi Korporata Kanadeze e Transmetimeve (CBC). Kelowna ka një popullsi prej 150,000 banorësh.


Fluturimet janë anuluar në aeroportin Kelowna pasi prioritet i është dhënë aeroplanëve që luftojnë zjarret, sipas CBC. Ka rreth 366 zjarre që janë djegur në krahinë deri të premten vonë.

Bowinn Ma, Ministri i Menaxhimit të Emergjencave, tha se 20,000 banorë janë nën alarm evakuimi dhe të tjerët në rajon duhet të grumbullohen dhe të jenë gati të largohen me një njoftim të shkurtër, sepse situata po “përshkallëzohet me shpejtësi”.

Në një moment, zjarrfikësit mbetën të bllokuar teksa shpëtuan njerëzit që nuk ishin evakuuar nga zonën sipas urdhërit.

“Nëse merrni një urdhër evakuimi, ju lutemi largohuni”, tha Eby. /AA/

Lexo edhe

Video