Protestojnë punëtorët teknikë të spitaleve: Jemi diskriminuar nga qeveria

Parullat me mbishkrimet “Kush ua dha shkollën e diskriminimit”, “Nuk tolerojmë diskriminimin njerëzor”, dhe disa uniforma të punëtorëve teknikë të spitaleve kanë mbetur në rrethojat e Ministrisë së Shëndetësisë. Në shenjë revolte ata kanë protestuar para këtij objekti, për mos-përfshirjen e kësaj kategorie në stimulimin me nga 60 euro nga Qeveria e Kosovës. Nga ora 11 deri në orën 12 këta punëtorë nuk kanë ofruar shërbime në spitalet ku punojnë.

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat, Jusuf Azemi tha se kërkesa e vetme tash e sa muaj mbetet pagesa shtesë, ashtu siç është vendosur për mjekët dhe infermierët.
“Që nga sot po fillojmë një përshkallëzim të protestave dhe grevave. Qëllimi kryesor i kësaj proteste është ku kjo protestë ka shtrirjen në gjithë nivelin e Kosovës. Ju njoftoj që në të gjitha spitalet në Qendër të Mjekësisë Familjare dhe në ambulantë sot në orën 11:00 deri në orën 12:00, punëtorët teknikë dhe të sigurimit fizik, nuk do të kryejnë shërbimin e tyre për një arsye, pasi që Qeveria e Kosovës ka bërë një diskriminim të madh që është bërë për një benificion shtesë për infermierët me 60 euro. Ne mendojmë se ata meritojnë edhe më shumë. Megjithatë, e gjithë ironia është se ne në të njëjtën objekt, në të njëjtën ndërtesë punojmë bashkërisht dhe ndoshta jemi shumë më të rrezikuar se mjekët dhe infermierët”,
ka theksuar ai.

Për këtë, theksoi se për kaq muaj kanë kërkuar takim me ministrin e shëndetësisë dhe me ministrin e financave dhe kryeministrin, por, që një gjë e tillë nuk ka ndodhur.

“Kjo është protesta e fundit me të cilën do të merremi. Sepse pas kësaj proteste, nëse nuk do të ketë lëvizje pozitive ne do të jemi të obliguar pa dashje që të futemi në grevë. Dhe sigurisht greva do të kushton edhe për neve edhe për punëtorët, por edhe në veçanti për MSh-në, por edhe për pacientët”, ka shtuar ai.

Edhe Sabri Ejupi, përfaqësues i sektorit të sigurimit në QKUK, e quan diskriminuese mospërfshirjen e sektorit të sigurimit në pagën stimuluese.


“Jemi diskriminuar ne punëtorët e sigurimit dhe kështu që për këtë nuk kemi koment. Kemi telashe, vjen pacienti në dhomë, është mjeku, infermieri, së pari do të kalojë nga punëtori i sigurimit. Sigurimi diskriminohet në atë masë sa që nuk ka koment, pse të anashkalohemi ne. Duam të dimë pse, edhe ne jemi njerëz, edhe ne kemi pasur raste të infeksionit kemi çuar në shtëpi. Ka pasur raste që i ka vdekur familjari”, u shpreh ai.

Zejnije Vranovci, e cila punon në Spitalin e Gjilanit tha se shteti po ju bën diskriminim njerëzor.

“Ne punën më të madhe e bëjmë në spital. E kam pasur COVID-in, 21 ditë kam qëndruar në spital, 600 euro më kanë shkuar, duke blerë antibiotikë, fraksiparina e barna të tjera. Unë COVID-in e kam marrë në spital duke i pastruar dhomat me pacientë me COVID. E sot nuk e gëzojmë asnjë të drejtë, pse? Jemi punëtorë të mirëmbajtjes. Pa hy unë me pastruar dhomën dhe dyshemenë e shtratin ku qëndron pacienti me COVID, mjeku nuk mund të hyjë të bëjë vizitën dhe infermieri me dhënë terapinë”, u shpreh ajo e mllefosur.

Në kohën që po protestonin kryetarët e shoqatave sindikale të punëtorëve shëndetësor, sekretari i Ministrisë së Shëndetësisë, Naim Bardiqi ka takuar protestuesit.

Më pas, kryetari i Sindikatës së Pavarur të Kosovës, theksoi se në këtë takim u tha se këto kërkesa do të adresohen. Ai ka ftuar punëtorët të kthehen në punë deri në kohën kur do të merret një vendim nga institucionet.

Në gusht të këtij viti, Qeveria e Kosovës kishte vendosur që të ndajë pagesë shtesë prej 10 për qind për punëtorët shëndetësor.

Lexo edhe

Video