Profesori nga Gjermania gjeti vepra të pabotuara të Hegelit

Profesori nga Gjermania gjeti vepra të pabotuara të Hegelit

Profesori Klaus Vieweg nga Universiteti gjerman “Friedrich Schiller” gjeti më shumë se 4000 faqe mësime të pabotuara deri më tani të filozofit të famshëm gjerman Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

Vieweg, një biograf që hulumton jetën dhe veprën e Hegelit, ka gjetur mësime të padokumentuara më parë që mund të ndryshojnë perceptimin e një prej figurave kryesore të filozofisë moderne perëndimore.

Të dhënat u gjetën në bibliotekën e Kryedioqezës së Munihut dhe Freising.

“Zbulimi mund të krahasohet me gjetjen e veprave të reja nga Ludwig van Beethoven ose një pikture të paparë më parë nga John Constable,” tha Vieweg.

Vieweg tha se leximi i parë i shënimeve tregon një kuptim të ri se si Hegeli formoi idetë e tij ndikuese rreth estetikës dhe filozofisë për bukurinë dhe artin, dhe se si ai analizoi pjesë të William Shakespeare për të zhvilluar idetë e tij.


Mësimet besohet se janë shkruar nga Friedrich Wilhelm Karowe, një nga studentët e parë në Universitetin e Heidelberg, i cili u mësua nga Hegeli ndërsa jepte mësim në atë universitet nga 1816 deri në 1818.

Veprat dhe idetë e Hegelit janë të famshme për vështirësinë e tyre në kuptim. Filozofi britanik Bertrand Russell e përshkroi Hegelin si “më të vështirë për t’u kuptuar nga filozofët më të mëdhenj” dhe Fiveg shpreson që dokumentet e reja mund të japin një pamje më të qartë.

Një ekip ekspertësh ndërkombëtarë do t’i përmbledhë të dhënat në një botim. Ekipi do të udhëhiqet nga Vieweg dhe Christian Ilyes, profesor i filozofisë në Universitetin e Bambergut, raportoi gazeta britanike Guardian.

Zbulimi i Vieweg është ndoshta më i madhi i këtij lloji ndonjëherë.

Megjithëse studimi i materialit sapo ka filluar, tashmë është gjetur diçka shumë domethënëse, e cila është një korrespondencë e një prej mësimeve të para të Hegelit mbi estetikën.

Lexo edhe

Video