Portugali, pjesa më e madhe e kontinentit në rrezik maksimal nga zjarret

Portugali, pjesa më e madhe e kontinentit në rrezik maksimal nga zjarret

Më shumë se 100 krahina të Faro, Santarém, Leiria, Portalegre, Beja, Castelo Branco, Guarda, Aveiro, Coimbra, Viseu, Braga, Porto, Vila Real, dhe Bragança janë në rrezik maksimal nga zjarri në zonat rurale, sipas institutit kombëtar meteorologjik të Portugalisë, IPMA.

IPMA gjithashtu ka vendosur më shumë se 40 krahina në Faro, Beja, Lisbone, Leiria, Coimbra, Aveiro, Vila Real, Porto, Braga dhe Portalegre në rrezik shumë të lartë, shkruan Lusa, transmeton KosovaPress.

Krahina të tjera në Viana do Castelo, Braga, Porto, Aveiro, Leiria, Lisbonë, Santarém, Setúbal, Portalegre, Évora dhe Beja janë sot në rrezik të lartë zjarri.

Për shkak të kushteve të motit, rreziku nga zjarri do të jetë i lartë të paktën deri të shtunën.

Që nga fillimi i vitit, 6349 incidente zjarri kanë prekur 28132 hektarë zona rurale.


IPMA parashikon një rritje të përgjithshme të temperaturës maksimale gjatë ditëve në vijim, me maksimum afër 40ºC në jug dhe në veri dhe qendër të vendit, ndoshta duke arritur në 44ºC në disa pjesë të luginës Alentejo dhe Tagus.

Gjatë natës, temperaturat minimale do të jenë gjithashtu të larta, “me shifra mbi 20°C (netët tropikale) në një pjesë të madhe të vendit dhe mund të mos ulen as nën 25 °C në disa vende në Algarve, Alentejo dhe Beira të Brendshme.”

Për shkak të motit të nxehtë, IPMA ka vendosur krahinat Vila Real, Bragança, Viseu, Guarda, Coimbra, Castelo Branco dhe Santarém nën një alarm të kuq nga ora 00:00 e sotme deri në orën 10:00 të së enjtes.

Për rajonet në rrezik ekstrem, IPMA rekomandon shmangien e ekspozimit në diell sa më shumë që të jetë e mundur.

Përsa i përket rajoneve me rrezik shumë të lartë, IPMA këshillon përdorimin e syzeve të diellit me filtra UV, kapele, bluzë, ombrellë, krem kundër diellit dhe shmangien e ekspozimit të fëmijëve në diell.

Për rajonet me rrezik të lartë, IPMA rekomandon mbajtjen e syzeve të diellit me një filtër UV, një kapele, një bluzë dhe krem kundër diellit.

Lexo edhe

Video