Portugali, Norma e inflacionit në muajin gusht konfirmohet të ketë qenë në 3.7%

Portugali, Norma e inflacionit në muajin gusht konfirmohet të ketë qenë në 3.7%

Norma e inflacionit të çmimeve të konsumit në Portugali nga viti në vit u ngadalësua në 3.7% në muajin gusht, 0.6 pikë përqindjeje më e lartë se ajo e muajit korrik, konfirmoi të martën Instituti Kombëtar i Statistikave (INE).

Norma e ndryshimit nga viti në vit në Indeksin e Çmimeve të Konsumit (CPI) i publikuar tani nga INE përkon, i rrumbullakosur në një shifër dhjetore, me vlerën e vlerësimit të shpejtë që ishte publikuar tashmë më 31 gusht.


“Ky përshpejtim reflekton kryesisht çmimet e karburanteve, të cilat kontribuan me 0,7 pikë përqindje në rritjen vjetore të normës”, thuhet në njoftimin e institutit për këtë temë. “Norma vjetore e inflacionit bazë, e cila përjashton energjinë dhe produktet ushqimore të papërpunuara ishte 4,5% (4,7% në muajin paraardhës).

“Shkalla vjetore e ndryshimit për produktet energjetike ishte -6,5% (-14,9% në korrik) dhe indeksi për ushqimet e papërpunuara u ul në 6,4% (6,8% në muajin e kaluar)”, thuhet në raport.

Rritja nga muaji në muaj i Indeksit të Çmimeve të Konsumit ishte 0.3% (pas një rënie prej 0.4% në muajin korrik), ndërsa norma mesatare 12-mujore nga viti në vit u ngadalësua në 6.8% (nga 7.3% sa ishte në muajin korrik)./LUSA/

Lexo edhe

Video