Portugali: Mbrojtja e përkohshme për ukrainasit zgjatet edhe për gjashtë muaj të tjerë

Portugali: Mbrojtja e përkohshme për ukrainasit zgjatet edhe për gjashtë muaj të tjerë

Mbrojtja e përkohshme e dhënë për refugjatët ukrainas në Portugali do të zgjatet edhe për gjashtë muaj të tjerë, thanë nga qeveria të enjten.

Në një deklaratë, kabineti tha se “u miratua rezoluta për zgjatjen e vlefshmërisë së lejeve të mbrojtjes së përkohshme që u jepen personave të zhvendosur nga Ukraina për një periudhë prej gjashtë muajsh”.

Kjo është hera e dytë që qeveria miraton një rezolutë për zgjatjen e vlefshmërisë së mbrojtjes së përkohshme për gjashtë muaj. Zgjatja e parë ishte në mars.


Mbrojtja e përkohshme e dhënë nga Portugalia për refugjatët nga Ukraina jepet automatikisht dhe hera e parë që iu dha vlente për një vit.

Shifrat e fundit nga Shërbimi i Imigracionit dhe Kufijve tregojnë se që nga fillimi i luftës në Ukrainë, më 24 shkurt 2022, Portugalia ka dhënë 57,390 leje të përkohshme mbrojtjeje, 34,602 prej të cilave për gratë dhe 22,788 për burrat.

Nga 57,390 leje të përkohshme, 14,434 iu dhanë të miturve, që përfaqësojnë rreth 25% të totalit, sipas SEF.

Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt 2022, duke shkaktuar, sipas të dhënave të OKB-së, krizën më të rëndë të refugjatëve në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore (1939-1945) dhe në 18 muajt e fundit, ka pasur një numër të madh viktimash, ushtarake dhe civile, të cilat është e pamundur të numërohen për sa kohë që konflikti vazhdon./LUSA/

Lexo edhe

Video