Polonia e Danimarka hapën tubacionin e gazit Baltic Pipe

Polonia e Danimarka hapën tubacionin e gazit Baltic Pipe

Në Goleniovo të Polonisë u mbajt sot ceremonia solemne e hapjes së gazsjellësit Baltic Pipe, duke shënuar fundin e ndërtimit të asaj rruge kyçe për transportin e gazit nga Norvegjia përmes Danimarkës në Poloni dhe vendet fqinje, njofton  Komisioni Evropian.

Baltic Pipe do të mundësojë importin deri në 10 miliardë metra kub gaz në vit nga Norvegjia në Poloni dhe transportin e tre miliardë metra kub gaz nga Polonia në Danimarkë.

Fillimi i transitit të gazit përmes atij tubacioni është planifikuar për 1 tetor 2022.

Projekti, i cili u mbështet nga Rrjeti Trans-Evropian i Energjisë, përmirëson diversifikimin e furnizimit me gaz të Evropës Qendrore dhe Lindore dhe Shteteve Baltike, duke hapur rrugë të reja importi nga Deti i Veriut në Bashkimin Evropian, sipas faqes së internetit të KE.

Tubacioni Baltik ka qenë një projekt me interes të përbashkët evropian që nga viti 2013 dhe është financuar me rreth 267 milionë euro fonde të BE-së nëpërmjet Facility Connecting Europe Facility, i cili ndihmoi në përfundimin e studimeve të nevojshme përgatitore dhe punimeve të ndërtimit.


Komisionarja evropiane për Energjinë Kadri Simson deklaroi se ky gazsjellës do të luajë një rol të vlefshëm në zbutjen e krizës aktuale energjetike.

“Dëshiroj të përgëzoj qeverinë polake dhe daneze dhe operatorët e sistemit të transmetimit për realizimin e këtij projekti, i cili është një moment historik i rëndësishëm për politikën e infrastrukturës së BE-së,” tha Simson.

Projekti u zbatua nga operatori polak i sistemit të transmetimit të gazit Gaz-Sistem dhe partneri danez Energinet.

Energinet njoftoi së fundmi se tubacioni i gazit Baltic Pipe mund të vihet në funksionim të plotë në fund të nëntorit, që është më shumë se një muaj përpara datës së planifikuar fillimisht të hapjes, 1 janar 2023.

Siç sqaruan ata, COVID-19, kushtet gjeopolitike në Evropë dhe kushtet atmosferike ndikuan në shtyrjen e një pjese të punimeve të ndërtimit, në mënyrë që gazsjellësi të funksionojë me kapacitet të pjesshëm nga 1 tetori.

Video