Po kërkohen vullnetarë që do të infektohen me koronavirus për hir të shkencës

Po kërkohen vullnetarë që do të infektohen me koronavirus për hir të shkencës

Prova e parë mjekësore në botë në të cilën lejohet ekspozimi i qëllimshëm i subjekteve ndaj koronavirusit është në kërkim të vullnetarëve për të zhvilluar vaksina më të mira.

Një studim nga Universiteti i Oksfordit filloi prillin e kaluar, tre muaj pasi Britania u bë vendi i parë që miratoi testet e COVID-19 te njerëzit.

Faza e parë e saj, e cila është ende në vazhdim, fokusohet në zbulimin e sasisë së virusit të nevojshëm për të shkaktuar infeksion, ndërsa e dyta do të synojë të përcaktojë përgjigjen imune të nevojshme për të parandaluar infeksionin, tha universiteti në një deklaratë.

Shkencëtarët janë afër përcaktimit të infeksionit më të dobët të mundshëm të virusit, i cili siguron që rreth gjysma e njerëzve të ekspozuar ndaj tij të marrin COVID-19 asimptomatikë ose të butë.

Më pas ata planifikojnë të ekspozojnë vullnetarë, të gjithë të infektuar ose vaksinuar më parë natyrshëm, ndaj dozës së llojit origjinal të virusit për të përcaktuar se çfarë nivelesh të antitrupave ose qelizave T imunologjike nevojiten për të parandaluar infeksionin.

“Është një përgjigje imune që ne duhet ta forcojmë me vaksinën e re,” tha Helen McShane, një profesoreshë pranë Universitetit të Oksfordit që drejton studimin.


Gjetjet e hulumtimit do të ndihmojnë që zhvillimi i ardhshëm i vaksinave të bëhet shumë më i shpejtë dhe më efikas, thuhet në deklaratë.

Imunologët në mbarë botën po përpiqen të përcaktojnë me saktësi nivelin e përgjigjes imune që duhet të shkaktojë një vaksinë për t’u mbrojtur nga sëmundjet.

Pasi të zbulohet ky nivel, nevoja për testim masiv të vaksinave reduktohet shumë.

Shkencëtarët kanë përdorur prova njerëzore për dekada për të zhvilluar trajtime kundër shumë sëmundjeve infektive, por ky është studimi i parë i njohur i COVID-19.

Ana negative e hulumtimit është rreziku për shëndetin e vullnetarëve që vuajnë nga sëmundja e koronavirusit, por universiteti po merr të gjitha masat paraprake.

Të anketuarit duhet të jenë të shëndetshëm dhe të moshës 18 deri në 30 vjeç.

Ata do të qëndrojnë në karantinë për të paktën 17 ditë dhe të gjithë ata që shfaqin simptoma do të marrin ilaçin Regeneron – antitrupat monoklonal të Ronaprevës, përcjell Reuters.

Lexo edhe

Video