Planetariumi i Sofjes përgatitet për vizitorët e parë

Planetariumi i Sofjes përgatitet për vizitorët e parë

Planetariumi i parë në Sofje do të hapet me një ceremoni zyrtare më 25 nëntor përpara Qendrës Rajonale të Artit Bashkëkohor Toplotsentrala.

Objekti ka një kupolë me diametër prej 5 m, lartësi prej 4,6 m dhe një kapacitet vizitorësh deri në 15 persona. Planetariumi do të hapë dyert për vizitorët e tij të parë të rregullt më 26 nëntor.

Planetariumi i dizajnuar nga Byroja e Dizajnit Eksperimental të Photonics, ekipi i të cilit i kryesuar nga inxhinieri fizikan, Nedislav Veselinov, fitoi Çmimin Sipërmarrës në Shkencë të Fondacionit Karoll Knowledge.

Fondet nga çmimi shkuan kryesisht për ndërtimin e planetariumit, të cilit iu shtua edhe mbështetja financiare e fondacioneve të ndryshme, investitorëve, sponsorëve, fushatave të donatorëve dhe punës vullnetare.

Struktura e planetariumit u punua nga inxhinierët e aviacionit Nedislav Veselinov dhe Yanislav Mirkov.


Procesi i ndërtimit të planetariumit u krye në punëtorinë e aviacionit të NIKI Rotor Aviation në Pravets dhe në dyqanet e riparimit të avionëve të HeliAir. Planetariumi është ndërtuar duke përdorur teknologjinë e aviacionit me materiale të përbëra.

Planetariumi do të jetë i hapur nga ora 11:00 deri në orët e vona të natës, me 12 deri në 15 vizitorë që do të hyjnë në intervale prej një ore.

Do të shfaqen filma të njohur shkencorë për universin, oqeanet dhe Tokën, si dhe filma të animuar për të vegjlit në një format kupole.

Dhoma e Yjeve mund të merret me qira për leksione, prezantime, trajnime dhe madje edhe festa të kompanive.

Meqenëse projekti financohet pjesërisht përmes një fushate donacionesh, krijuesit parashikojnë krijimin e një programi social me hyrje falas për vizitorët me nevoja të veçanta.

Deri më tani Sofja ishte i vetmi kryeqytet evropian të cilit i mungonte një planetarium.

Video