Pija ‘e zezë’ që ul sheqerin në gjak

Pija ‘e zezë’ që ul sheqerin në gjak

Nivelet e sheqerit në gjak priren të rriten pas ngrënies së ushqimeve me niseshte, por a mund ta kundërshtoni këtë efekt të dëmshëm. Një pije “e zezë” është treguar se ul nivelet e larta të sheqerit në gjak menjëherë pas ngrënies – një zbulim që duhet mirëpritur nga komuniteti diabetik.

Konsumimi i çajit të zi është treguar se prodhon këtë efekt të favorshëm.

Studiuesit në një studim vunë re se “vetëm disa studime kanë ekzaminuar efektet e çajit të zi në kontrollin e glicemisë pas ngrënies pas konsumimit të ushqimeve të pasura me niseshte”.

Kontrolli i glicemisë pas ngrënies lidhet me kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak dy orë pas ngrënies.

Studiuesit u përpoqën ta rregullonin këtë duke hetuar efektet që ka konsumimi i çajit të zi në nivelet e sheqerit në gjak pas vaktit te njerëzit e shëndetshëm.

Ata gjithashtu kërkuan të identifikonin përbërësit e çajit të zi që kontribuojnë në këtë efekt.

Të rriturit e shëndetshëm japonezë gëlltitën 200 ml çaj të zi dhe u hetuan efekti i tij në sheqerin në gjak dhe nivelet e insulinës pas ngrënies.

Studiuesit zbuluan se marrja e çajit të zi pas marrjes së orizit të gatuar uli “dukshëm” glukozën (sheqerin në gjak) dhe insulinën në krahasim me pijen placebo.

Ata ia atribuan këtë efekt pjesërisht polifenoleve – mikronutrientëve që gjenden në çaj.

Këshilla të përgjithshme për të ulur sheqerin në gjak

Si rregull i përgjithshëm, ju duhet të përdorni ushqime që renditen lart në indeksin glicemik (GI).

GI është një sistem vlerësimi për ushqimet që përmbajnë karbohidrate. Ai tregon se sa shpejt çdo ushqim ndikon në nivelin e sheqerit (glukozës) në gjak kur ai ushqim hahet vetë.

Efekti në uljen e sheqerit në gjak i atribuohet polifenoleve

Karbohidratet që shpërbëhen shpejt nga trupi juaj dhe shkaktojnë një rritje të shpejtë të glukozës në gjak kanë një vlerësim të lartë GI.

Ushqimet me GI të lartë përfshijnë:

Sheqeri dhe ushqimet me sheqer


Pije freskuese me sheqer

Bukë e bardhë

Patate

Oriz i bardhë.

Ushqimet me GI të ulët ose të mesme shpërbëhen më ngadalë dhe shkaktojnë një rritje graduale të niveleve të sheqerit në gjak me kalimin e kohës.

Ato përfshijnë disa fruta dhe perime, bishtajore dhe ushqime me drithëra integrale, të tilla si tërshëra qull.

Diabeti i tipit 2 – simptoma të dallueshme

Shumë njerëz kanë diabet të tipit 2 pa e kuptuar. Kjo ndodh sepse simptomat nuk ju bëjnë domosdoshmërisht të ndiheni keq.

Simptomat e diabetit të tipit 2 përfshijnë:

Urinimi më shumë se zakonisht, veçanërisht gjatë natës

Ndjenja e etjes gjatë gjithë kohës

Ndjeheni shumë të lodhur

Humbja e peshës pa u përpjekur

Prerjet ose plagët kërkojnë më shumë kohë për t’u shëruar

Shikim i turbullt.

Një mjek i përgjithshëm mund të diagnostikojë diabetin e tipit 2.

“Do t’ju duhet një test gjaku, për të cilin mund t’ju duhet të shkoni në qendrën tuaj shëndetësore lokale nëse nuk mund të bëhet në operacionin tuaj të përgjithshëm,” shpjegon NHS.

Lexo edhe

Video

error: