Pija befasuese që nxit gjumin dhe rregullon orën tuaj të brendshme

Pija befasuese që nxit gjumin dhe rregullon orën tuaj të brendshme

Gjumi gjatë natës mund të jetë i vështirë për disa dhe ndonjëherë kjo mund të jetë afatgjatë.

Megjithatë, ka disa gjëra që mund t’ju ndihmojnë të largoheni, duke përfshirë konsumimin e disa pijeve para gjumit.

Pamundësia për të fjetur ose për të fjetur mirë gjatë natës – mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. NHS thotë se nëse keni pagjumësi për një kohë të shkurtër, më pak se tre muaj, quhet pagjumësi afatshkurtër. Pagjumësia që zgjat tre muaj ose më shumë quhet pagjumësi afatgjatë.

Mungesa e gjumit të mjaftueshëm mund të shkaktojë një sërë problemesh, dhe marrja e mjaftueshme e tij në kohën e duhur mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit tuaj mendor, shëndetit fizik dhe cilësisë së jetës.

Për shumicën, problemet e gjumit priren të zgjidhen brenda rreth një muaji, sipas NHS.

Njerëzit me pagjumësi rregullisht do ta kenë të vështirë të flenë, mund të zgjohen disa herë gjatë natës dhe të qëndrojnë zgjuar gjatë natës.

NHS thotë: “Shumica e njerëzve përjetojnë probleme me gjumin në jetën e tyre. Në fakt, mendohet se një e treta e britanikëve do të kenë episode të pagjumësisë në një moment.”

Sipas Sleep Charity, lëngu i qershisë mund t’ju ndihmojë të flini, pasi ajo ka sasi të larta melatonin, hormoni që nxit gjumin dhe rregullon orën tuaj të brendshme.

“Kërkoni për qershitë e tharta, pasi ato kanë sasi veçanërisht të larta të melatoninës dhe largohen nga lëngu i qershisë së supermarketit, i cili është i mbushur me sheqer,” porosit Sleep Charity.

Ndoshta çuditërisht, NHS thotë se duhet të reduktoni kafeinën në çaj, kafe, pije energjike ose kola, veçanërisht në mbrëmje.

Kafeina ndërhyn në procesin e të fjeturit, dhe gjithashtu parandalon gjumin e thellë.

Të heqësh dorë nga kafeina nuk është aq e thjeshtë sa të heqësh qafe kafenë. Kafeina mund të gjendet edhe në burime të tjera. Kjo përfshin:

-Çaj


-Disa pije të gazuara

-Çokollatë

-Pije energjike

-Disa qetësues dhimbjesh.

Njerëzit që pinë duhan gjithashtu priren të marrin më shumë kohë për të fjetur, zgjohen më shpesh dhe shpesh kanë gjumë më të ndërprerë.

Si të flemë mirë: ‘Faza kritike’ në përgatitjen për shtrat

Ritmet cirkadiane janë ndryshime fizike, mendore dhe të sjelljes që pasojnë një cikël 24-orësh.

Ritmi ynë cirkadian është i lidhur ngushtë me gjumin. Ai i përgjigjet dritës gjatë ditës për të na mbajtur zgjuar.

Natën ai sinjalizon trupin tonë të prodhojë melatonin (hormoni që nxit gjumin) për të na ndihmuar të flemë.

Të gjithë kanë nevojë për sasi të ndryshme gjumi. Mesatarisht, të rriturve u duhen shtatë deri në nëntë orë, ndërsa fëmijëve nga nëntë deri në 13 orë.

Fëmijët e vegjël dhe foshnjat kanë nevojë për 12 deri në 17 orë gjumë, çdo ditë. “Ndoshta nuk flini mjaftueshëm nëse jeni vazhdimisht të lodhur gjatë ditës”, thuhet në faqen e internetit të NHS.

“Disa njerëz natyrisht flenë më lehtë ose u duhet më shumë kohë për t’u larguar, ndërsa disa rrethana të jetës mund të bëjnë më shumë gjasa që gjumi juaj të ndërpritet, si ngjarjet stresuese ose lindja e një fëmije të re,” shton NHS.

Nëse gjumi i dobët po ndikon në jetën tuaj të përditshme ose po ju shkakton shqetësim, mund të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm.

Pajisjet elektronike, duke përfshirë kompjuterët, televizorët, telefonat inteligjentë dhe tabletët, të gjitha lëshojnë dritë blu. Kur përdorni këto pajisje, drita blu vërshon trurin tuaj, duke e mashtruar që të mendojë se është ditë. Si rezultat, truri juaj shtyp prodhimin e melatoninës dhe punon për të qëndruar zgjuar.

Lexo edhe

Video

error: